Рекорден брой оператори ще отразяват параолимпийските игри в Париж през 2024 г.

  • 02.03.2024
  • aipsmedia.com

Само шест месеца преди олимпийските игри в Париж организаторите съобщиха, че притежателите на медийни права в повече от 160 държави и територии са се ангажирали да излъчват параолимпийските игри, които се откриват на 28 август 2024 г., пише aipsmedia.com.

Освен по-големия интерес от страна на телевизионните оператори, общите приходи, събрани от продажбата на медийни права, са се увеличили с повече от 20 процента в сравнение с Токио 2020 - игри, които бяха показани в 154 страни и територии пред 4,1 милиарда зрители, посочва aipsmedia.com.

Париж-2024 ще влезе в историята като първите параолимпийски игри, които предлагат предавания на живо от всеки от 22-та спорта. От Токио-2020 бяха излъчени 19 спорта, а на параолимпийските игри в Рио-2016 – 15 спорта на живо.

Със завръщането на параолимпийските игри в Европа за първи път след Лондон през 2012 г. интересът от европейските притежатели на медийни права е значителен. В страната-домакин France Televisions ще излъчват Игрите, докато Radio France и RMC са осигурили радио правата. Channel 4 в Обединеното кралство ще излъчи своите четвърти поред летни параолимпийски игри. Infront, който си осигури европейските права през 2021 г., вече постигна финализирано отразяване в рекордните 40 европейски държави за параолимпийските игри в Париж.

„Фантастична новина е, че параолимпийските игри Париж-2024 г. ще бъдат излъчвани в повече страни и територии от всякога – каза Тони Естанге, президент на организационния комитет за Париж-2024. - Достигането на този рекорд по продажби  шест месеца преди началото на игрите е още едно доказателство за огромното им очакване по света. За нас това бележи важна стъпка към целта ни да издигнем видимостта на параспорта и параатлетите на друго ниво това лято. Подготвихме изключителна сцена за награждаванията до емблематични места в сърцето на града, за да издигнем представянето на параолимпийците и да вдъхновим нова публика във Франция и по света.“

Според Nielsen, интересът към параолимпийските игри през последните осем години се е удвоил повече от два пъти и това е отразено от притежателите на медийни права и техните увеличени ангажименти, твърди Джон Лиско, управляващ директор на IPC Global Media Rights. Целта на организаторите от сега до откриването на игрите е да ангажират и осигурят още повече притежатели на медийни права. Те искат да дадат на всеки човек на тази планета възможност да се наслаждава на параолимпийските игри, независимо дали това е чрез традиционна телевизия, стрийминг, социални платформи, цифрово съдържание или радио.

 

Свят