Аржентинският президент Хавер Милеи ще закрива националната информационна агенция "Телам"

  • 03.03.2024
  • resumenlatinoamericano.org/telesurtv.net/avvenire.
  • Къдринка Къдринова
Журналисти и други работещи в "Телам" участват в синдикален протест пред сградата на информационната агенция. "Родинта не се провада" е лозунгът им. Те са и против приватизацията на други обществени медии. Снимка: TeleSur

Ексцентричният президент-либертарианец на Аржентина Хавиер Милеи за пореден път изригна срещу националната информационна агенция "Телам" и потвърди предишните си закани, че ще я закрие в реч пред парламента в Буенос Айрес в петък. Синдикати и професионални журналистически организации излязоха да протестират и обявиха, че ще бранят основата през 1945 г. "Телам".

"Родината не се продава. Без обществени медии няма демокрация" - това бе девизът, под който премина синдикалният протест пред сградата на "Телам" на 2 март.

В петък, на 1 март, предизвикалият вече масови протести в Аржентина със своята политика на драстични орязвания в държавните разходи президент либертарианец Хавиер Милеи държа важна реч пред двете камари на парламента и потвърди намеренията си да продължи този отхвърлен с обща стачка курс, съобщиха аржентински, латиноамерикански и световни медии.

Милеи за пореден път се закани и със закриване на националната информационна агенция "Телам", която заклейми като "пропагандистки рупор на кирчнеризма в продължение на десетилетия".

Терминът "кирчнеризъм" в Аржентина е използван като синоним на продължилото от 2003 до 2015 г. управление на двама президенти перонисти от едно и също семейство – първо на Нестор Кирчнер, който умира през 2010 г.,  после и на съпругата му Кристина Фернандес де Кирчнер. Техните управления бяха част от н. нар. "лява вълна" в Латинска Америка и се характеризираха с много социални програми и с укрепване на държавния сектор в икономиката.

Милеи победи на изборите през ноември 2023 г. след 4-годишно управление на по-умерения перонист Алберто Фернандес, чийто вицепрезидент бе Кристина Фернандес де Кирчнер. Програмата за управление на Милеи е крайнодясна, либертарианска, насочена към драстични социални орязвания и приватизации. В този контекст президентът обяви и приватизция на обществените медии, включително на основаната като обществена още през 1945 г. информационна агенция "Телам".

Синдикатите и професионалните медийни организации в Аржентина отхвърлиха закриването на новинарската агенция и обявиха: „Потвърждаваме ангажимента си да защитаваме "Телам" и ще го направим с всички правни, синдикални и политически действия, необходими за отстояване на демокрацията“.  Това декларираха Аржентинската федерация на работниците в пресата (Fatpren) и Синдикатът на пресата в Буенос Айрес (Sipreba).

„Закриването на "Телам" би било не само незаконно, но и нелегитимно“, заявиха аржентинските синдикати по отношение на агенцията, която има около 700 служители и кореспонденти във всички провинции. Форумът на аржентинската журналистика (Fopea) също потвърди в събота, на 2 март, своята „позиция в полза на съществуването на неправителствени обществени медии, насочени към зачитане на свободата на изразяване и правото на информация на гражданите“.

"Телам" вече е преживявала през 2018 г. жесток опит за съкращения от неолибералното правителство на тогавашния президент Мурисио Макри, настоящ съюзник на Милеи. Под властта на Макри тогава от агенцията бяха уволнени 357 души, повечето от които заведоха дела заради тези уволнения, спечелиха ги и бяха възстановени.

"Телам" ежедневно разпространява около 500 новини и около 200 снимки от цялата страна, разполага с уеб-страница, радио- и видеоканал, профили в социалните мрежи.

„"Телам" не може да бъде закрита. Ние ще я защитаваме - не само медийните работници, но и целият народ. Ще я защитаваме като наш обща ценност, като обществена собственост и знак за суверенитета на родината ни," написа в Х генералната секретарка на федерацията Fatpren Карла Гауденси още веднага след петъчната реч на Милеи.

През миналата година БТА сключи договор за сътрудничество с "Телам", а генералнят директор на БТА Кирил Вълчев през декември м. г. гостува в централата на аржентинската информационна агенция Буенос Айрес. Той бе там пътьом за Антарктида, за където пътува зедно с българската антарктическа експедиция с научно-изследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий".

 

 

Свят