Писториус обяви изтеклия запис с разговор на германски военни за дезинформационна атака на Путин

  • 04.03.2024
  • БТА/dw.com
Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус по време на пресконефернцията си в Берлин на 3 март. Снимка: АП/БТА

На пресконференция в Берлин на 3 март военният министър на Германия Борис Писториус определи като част от руска хибридна атака с цел дезинформация изтеклия на 1 март аудиозапис с обезпокояващ разговор между германски военни. По-рано официални германски институции, включително самото министерство на отбраната, потвърдиха, че записът е автентичен.

Аудиото първоначално бе разпространено в руските социални мрежи от директоркта на забранената в ЕС руска многоезична телевизия RT и на медийнта група "Россия сегодня" Маргарита Симонян, като по-късно бе тиражирано и в световни медии.

Разговорът от въпросния запис се води по явно недостатъчно защитената дигитална платформа WebEx между четиририма висши германски офицери, за единия от които се разбира, че е в Сингапур. Събеседниците обсъждат използване на германски ракети "Таурус" във войната в Украйна и как би могъл да бъде поразен с тях "източния мост", като се подразбира, че става дума за Кримския мост. Германските военни също така коментират, че на територията на Украйна отдавна действат техни британски и американски колеги.

Темата за германските ракети "Таурус" е особено парлива, тъй като германският канцлер Олаф Шолц категорично обяви, че те няма да се доставят на Украйна, защото използването им срещу Русия ще въвлече Германия в пряк конфликт с нея. И военните в записа обсъждат как хем с ракетите да се удари Кримския мост, хем да не се разбере, че са били използвани "Таурус". От това произлиза дълбоко конфузна ситуация за самия Шолц, защото не става ясно дали той е в течение, че военните обмислят такива планове – а ако е така, това би го уличило в заблуждващи публични изявления; или пък военните си кроят своите планове зад гърба на канцлера, което пък би показало, че той не е в състояние да ги контролира.

Междувременно Шолц отправи нови категорични уверения, че "Таурус" по никакъв начин няма да бъдат доставени на Украйна и решения по този въпрос взима само той като канцлер и никой друг. Шолц определи изтеклия запис като "много сериозен" въпрос и обяви, че всичко около него се разследва "много детайлно, итензивно и бързо".

НАТО, откъдето многократно са правени декларации, че Алиансът не желае никаква пряка конфронтация с Русия, също реагираха с повишено безпокойство на записа с германските военни.

Това е контекстът, на фона на който германският военен министър Борис Писториус даде своята пресконференция в Берлин на 3 март и обвини на нея руския президент Владимир Путин, че с разпространението на този запис се опитва да дестабилизира Германия, както предаде "Дойче веле".

Москва води "информационна война" срещу Германия, прихващайки и оповестявайки деликатна дискусия между високопоставени военни офицери на Бундесвера относно Украйна, каза Писториус.

"Тук става дума просто да се използва този запис, за да се дестабилизира Германия и да се подкопае единството на страната“, каза Писториус, цитиран от БТА. Той изрази надежда, че "Путин няма да успее и ние ще останем единни“, заяви той.

Германският военен министър добави, че все още не е получил информация за евентуални нови изтичания, които може да са били прихванати от Москва. Той каза, че резултатите от вътрешно разследване се очакват до дни. Писториус посочи, че един от въпросите, които се разглеждат, е дали е избрана правилната дигитална платформа за срещата. Министърът отбеляза, че няма да "спекулира с последиците за персонала", преди да приключи разследването по случая. Той не изключи "дисциплинарни наказания" срещу онези, за които е доказано, че "са действали неправилно".

 

Свят