Започна продажбата на контролния пакет акции в "Юнайтед груп", собственик на "Виваком" и Нова тв

  • 04.03.2024
  • glasove.com
Дейвид Петреъс и Драган Шолак. Илюстрация: glasove.com

Инвестиционният фонд BC Partners, със седалище в Лондон, е започнал процеса на продажба на контролния си пакет акции в медийната корпорация United Group, съобщи сръбският седмичник "Време", цитиран от glasove.com.

В публикацията на glasove.com се припомня, че BC Partners придоби 55% от акциите на United Group от фонда KKR през март 2019 г. за 2,6 млрд. евро.

United Group развива дейност в Сърбия, включително чрез кабелната мрежа SBB, телевизионните канали N1 и Nova S, както и вестниците Danas и Radar.

В България е собственик на телекома "Виваком" и на медийната група на Нова телевизия, а съвсем скоро КЗК разреши и скандалната сделка за придобиването на Булсатком.

Гръцкият портал Naftemporiki твърди, че интерес към покупката проявяват Etisalat от ОАЕ и Saudi Telecom от Саудитска Арабия.

Собственик на United Group е сръбският медиен магнат Драган Шолак. Бизнес-паратньорство го свързва с американската инвестиционна компания KKR, сред чиито собственици е бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс – референтна фигура за американското присъствие в медийния сектор на Балканите.

 

Свят