На 1 април в Дома на киното Асен Масларски празнува юбилей с концерта „Бардът”

  • 31.03.2024
  • СБЖ
  • Къдринка Къдринова

Един от най-талантливите и обичани поети с китара, даровитият композитор, автор и изпълнител на изпята поезия Асен Масларски, чийто баритон звучи и в ефира на водени от него радиопредавания, ще зарадва многобройната си публика с концерта „Бардът” навръх 1 април от 19.00 часа в Дома на киното в София. Така той ще отпразнува и своята 65-годишнина. На сцената с него ще бъде китаристът Ангел Демирев-Ачо.

65-ият рожден ден на Асен Масларски всъщност бе още на 8 януари – това е денят, в който той идва на бял свят през 1959 г. в пернишкото село Студена. Но понеже юбилеят си заслужава да се празнува и през цялата 2024-та, а усмивката и чувството за хумор са неделими от творчеството и характера на Асен, няма нищо по-логично от избора му да поднесе на феновете си като подарък своя концерт „Бардът” именно в световния ден на хумора Първи април.

„Основната тръпка за мен си остава изпълнението на собствени песни на живо, лице в лице с публиката”, винаги е признавал той. Това ще е акцентът и на 100-минутната програма, която е подготвил за представянето си в Дома на киното и в която ще разчита и на вдъхновената китара на Ангел Демирев-Ачо.

Асен и сам е отличен китарист – започва да свири на инструмента още 10-годишен. А в началото на 70-те, като ученик в Седма гимназия „Георги Димитров“ в София, написва първите си авторски песни. Част от тях са в съавторство със съученика му Цветан Начев, по чиито стихове създава музика. За други и сам съчинява свои поетични текстове, наред с мелодиите. Така двамата изпълват тогава със записи цяла 90-минутна аудио касета.

Асен се утвърждава като бард по време на студентските си години, докато следва българска филология в Шуменския университет между 1976 и 1980 г. Оттогава са и първите му записи, прозвучали по БНР и Радио Шумен.

През 1978 г. записва песента „От тук започва България“, определена 30 години по-късно за химн на Шумен. Между 1980 и 1982 г. изнася многобройни концерти заедно с Михаил Белчев.

През 1986 г. става един от основателите на бард-фестивала „Поетични струни“ и едно от знаковите имена в този любим на публиката жанр.

По същото време излиза дългосвирещата плоча на „Балкантон” с авторски изпълнения на Асен Масларски и Стефан Златев, озаглавена като една от включените им песни – „Място за огнище“. Особено популярен и до днес хит остава друга песен от същата плоча по музика на Асен и по стихове на Валери Станков – „Огън на брега”. Асен споделя в свои интервюта радостта си, че чува млади хора спонтанно да я пеят и до днес. Макар и не винаги да знаят кои са авторите, те я имат за своя.

Асен Масларски е натрупал вече близо четири десетилетия активна концертна дейност, над 150 авторски песни и 11 албума с песенно творчество. Много от песните му са по негови собствени стихове и музика, а още много други е композирал по творбите на изтъкнати български поети, както съвременни, така и от различни епохи, като Христо Смирненски, примерно. Обича да подчертава, че има още много прекрасна българска поезия, която чака да бъде изпята – и тя постоянно го вдъхновява за нови песни.

Освен на музикално-поетичното поприще, Асен Масларски от години вече се е утвърдил и на журналистическото – води различни радио и телевизионни предавания, стопляни от баритона му и искрящи от чувството му за хумор. Радиоводещ и продуцент е на музикално-развлекателни и телевизионни предавания в Радио Шумен и Телевизия Шумен, създател е на частното „Форте радио”. По програма „Христо Ботев” на БНР води музикалното предаване „Маестро, музика”. По същата програма на националното радио вече години наред заедно с колегата си Росен Мирчев води и емблематичното предаване „И рибар съм, и ловец съм", което двамата изпълват както с интересни събеседници, така и с много шеги и усмивки.

Тази искра със сигурност ще допълва и красивата изпята поезия на Асен на юбилейния му концерт „Бардът” в Дома на киното на 1 април, понеделник, от 19 часа.

„След концерта – jam session в CUSH.BAR на Дома” – пише още на афиша за събитието.

Билети – на сайта domnakinoto.com

 

 

© СБЖ