Габрово посреща Ивайло Цветков с „60 диоптъра КРИКАТУРОгледство” на 1 април

  • 31.03.2024
  • СБЖ
  • Къдринка Къдринова

Отпразнувалият преди броени дни своята 60-годишнина голям български карикатурист Ивайло Цветков представя по повод юбилея си изложбата „60 диоптъра КРИКАТУРОгледство”. Тя ще бъде открита в Музея на хумора и сатирата в Габрово навръх най-веселия ден в годината – на 1 април, понеделник, от 17.30 часа.

Ивайло Цветков е утвърден майстор на политическата карикатура и особено на политическия шарж. Шлифовал е дарбата си във вестниците „Дума” и „Пардон”. Години наред неговите изключителни шаржове бяха и една от емблемите на хитовото политическо седмично списание „Тема”, спряно, уви, през 2015 г. Днес точното сатирично око на художника показва богатата палитра на таланта му на страниците на вестник „Телеграф”. Представен е и в изданията „Политика” и „Монитор”.

Ивайло Цветков е роден на 27 март 1964 г. Завършва Нaционалното училище по изкуствата и Националната художествена академия в София. Член е на СБХ от 1995 г. Членува в международните асоциации на карикатуристи FECO, Cartooning for peace и Cartoon movement.
Има участия в редица фестивали за карикатуристи в България и чужбина, на които е удостояван с много отличия и награди – общо са над 130. През 2022 г. Цветков получи и голямата награда „Златен Езоп” в международното биенале на хумора и сатирата в Габрово.

Бил е председател и член на жури в карикатурни конкурси в България, Сърбия, Македония, Италия, Франция, Словакия, Румъния, Русия, Иран, Полша, Турция, Белгия, Украйна.

Представял се е със самостоятелни изложби в пет държави. През 2022 г. в изложбената зала на СБХ на ул. „Шипка” 6 в София бе покзана самостоятелната изложба на Ивайло Цветков „Проверка на зрението”, съставена от около 200 шаржа.
В предстоящата сега в Габрово юбилейна изложба „60 диоптъра КРИКАТУРОгледство” художникът е включил 109 свои творби, сред които шаржът отново присъства силно. Както коментира Ивайло преди две години в свое специално интервю за сайта на СБЖ, „хората обичат да видят някой политик осмян – действа като малко лично отмъщение”.

Изложбата ще остане в българската столица на хумора и сатирата Габрово през цялото лято. Творбите в нея са групирани в три серии – шаржове на известни личности, наградени в конкурси сатирични рисунки, политически карикатури. Заглавието „60 диоптъра КАРИКАТУРОгледство“ е хем закачка с прочутата кинокомедия с участието на Георги Парцалев „Два диоптъра далекогледство“ , хем израз на убеждението на Ивайло, че един карикатурист трябва да вижда действителността поне през 60 диоптъра, за да не пропуска никой изкривен детайл.

Хилядите си карикатури Ивайло Цветков е събрал в 20 каталога, които сега ще подари на Музея на хумора и сатирата в Габрово, пише по повод изложбата вестник „Телеграф”.

Журналистическата колегия, в която карикатуристите винаги са били най-нестандартните, най-въздействащи и най-обичани от аудиторията изобличители на фарсовата ни действителност, пожелава успех на Ивайло с новата му изложба и скандира „На многая лета!” за юбилея му.

 

© СБЖ