Хасковско читалище пази стари вестници на арменски език

  • 01.04.2024
  • СБЖ
  • Златка Михайлова

Читалище „Арарат 2001“ в Хасково съхранява в библиотеката си ценни вестници, списания и други документи на арменски език от периода 1920-1970 г.

Вестниците „Хай скаут“ ("Арменски скаут") от 1921 г., „Марзик“ ("Спортист") от 1925 г., „Хоментмен (на името на пловдивския спортен клуб на младежи от арменската общност) от 1926 г. съдържат богата информация за активната дейност на арменската скаутска организация в България. В колекцията влизат и хумористичните вестници „Меху“ ("Пчела") – издаван през 1942 г. в София и „Измираган“ – излизал през 1932 г. също в столицата. От страниците на периодичните издания става ясно, че те са имали абонати и в Румъния, Турция, САЩ.

Съхранените вестници са дигитализирани със съдействието на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково. Те са илюстрация на периода от Освобождението до Втората световна война, когато в България излизат повече от 75 арменски вестника. Животът на повечето от тях не е продължителен, но такива издания като “Шаржум”, “Хаястан”, “Балканян мамул”, “Занк”, “Аракс”, “Азад хоск” и други, не само информират, но и формират литературна култура у арменските преселници, пишат изследователите. През периода 1926-1938 г. се отпечатват и армено-български алманаси с историческа, образователна и културна тематика.

В Хасковското читалище се съхранява и един ценен предмет - молитвеник от 1676 г., който е дарение от Ани Казасян от Хасково. Той е донесен е от нейните прародители от Османска Турция. Според отец Храч Мурадян, духовен пастир на пловдивския арменски храм „Сурп Кеворк“, подобен пергамент се пази в Ечмиадзинската катедрала - главната катедрала на Арменската апостолическа църква, смятана за най-древната в света.

Снимки: РБ „Христо Смирненски“ -  Хасково

 

България