Започва „Походът на книгите“. Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открива 13-ото му издание

  • 02.04.2024
  • АБК/БНР
Вицепрезидентът Илияна Йотова. Снимка: БТА

Вицепрезидентът Илияна Йотова открива  от 11:00 ч. днес в Дома на културата "Искър" 13-ото издание на "Походът на книгите". На 2 април се отбелязва Международният ден на детската книга.

Датата 2 април е избрана неслучайно - това е рожденият ден на приказния разказвач Ханс Кристиан Андерсен, създал вълшебния свят на "Малката русалка", "Снежната кралица", "Грозното патенце". 

"Целият свят е пълен с чудеса, но ние сме дотолкова свикнали с тях, че ги приемаме за нещо обичайно", „Няма по-хубави приказки от тези, които животът създава", казва Андерсен.

През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда.

Един път на две години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги. През годините са награждавани Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров.

Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга "Ханс Кристиан Андерсен".

През 1967 г. 2 април е обявен за Международен ден на детската книга по инициатива на Международния съвет на книгите за младите хора.

И този път инициативата на Асоциация „Българска книга“ ще приобщи десетки населени места в страната към каузата на четенето.

Походът е рамкиран от две значими дати: 2 април, Деня на детската книга (рождения ден Ханс Кристиан Андерсен), и 23 април, Деня на книгата и авторското право.

Официалното откриване е от 11:00 ч. в Дом на културата "Искър".

В рамките на Похода на книгите ще се реализират три други значими кампании.

1. Проектът "Четяща класна стая" включва 15-минутно четене на ден, съчетано с дейности, стимулиращи творческата изява. Редица личности, познати ни от малкия екран, ще представят откъси от любими свои творби в училища и детски градини от цялата страна.

2. Маратонът на четенето е една от най-старите и авторитетни книжни кампании в България. Провежда се в областните библиотеки на много градове, сред които Стара Загора, Варна и Кюстендил.

3. Наградата за детска литература "Бисерче вълшебно" ще предложи на децата между 3 до 16 г. да отличат любимото си от списъка с номинирани заглавия. Тази година линиите за гласуване ще бъдат отворени до 11 май.

"Походът на книгите" е ежегодно събитие, организирано от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Столичната община, Българската библиотечно-информационна асоциация, Национално сдружение на общините в Република България, Дом на културата „Искър“ и фондация „Детски книги“, информира и БНР.

М.Л.

Панорама