Можете да номинирате своя „Рицар на книгата“

  • 02.04.2024
  • АБК

Престижната награда „Рицар на книгата“ се връчва от Асоциация „Българска книга“ всяка година на 23 април – Световният ден на книгата и авторското право. Номинации се приемат до 10 април на https://ritsar.abk.bg

Тази година наградите „Рицар на книгата“ се присъждат за изключителни заслуги в областта на книгите и четенето за изминалата 2023 г. в следните категории:

Награда за журналист или медия – златна значка и грамота;

Награда за библиотекар или библиотека – златна значка и грамота;

Награда за учител или училище – златна значка и грамота;

Специална награда „Рицар на книгата“ – статуетка – за общественик с най-голям принос за българското книгоиздаване през изминалата година.

От Асоциация "Българска книга" припомнят, че всеки може да номинира кандидат за наградите „Рицар на книгата“ чрез формата в сайта https://ritsar.abk.bg. Срокът за изпращане на номинации е 10 април 2024 г. Победителите ще бъдат определени с онлайн гласуване от членовете на Асоциация „Българска книга“.

Наградите „Рицар на книгата” са учредени през 2004 г. от издателство „Сиела”, а през 2006 г. правата за организиране на събитието и присъждане на наградата са прехвърлени на Асоциация „Българска книга” – най-голямото обединение на книгоиздатели и книготърговци в страната, в което членуват над 130 юридически лица, създаващи повече от 90% от книжната продукция в България.

С тази награда Асоциацията на книгоиздателите в България отбелязва Световния ден на книгата и авторското право – празник, който се чества от 1996 г. под патронажа на ЮНЕСКО като признание за въздействието на четенето и образованието върху човешкото развитие. Чрез тази проява ЮНЕСКО насърчава четенето, публикуването и зачитането на авторските права. 23-ти април се празнува от редица организации, културни институции и лица, занимаващи се с книги, литература и авторско право.

М.Л.

Панорама