КЗЖ настоява правителството на Нетаняху да не затваря „Ал Джазира“ в Израел

  • 02.04.2024
  • КЗЖ/СБЖ
Сградата на телевизия "Ал Джазира". Снимка: Архив

Комитетът за защита на журналистите (CPJ) спешно призовава израелското правителство да не затваря базираното в Ерусалим бюро на катарския телевизионен оператор „Ал Джазира“ и да позволи на медиите да съобщават свободно за новинарски събития в Израел и Газа по време на настоящия конфликт.

В понеделник(1 април- бел. ред) парламентът на Израел, Кнесетът, прие закон, позволяващ на правителството да спре излъчването на „Ал Джазира“ в Израел, за което вече ви информира сайтът на СБЖ. Законът дава на министъра на комуникациите правомощия, с одобрението на министър-председателя и кабинета по сигурността, да нареди прекратяване на излъчването на чужд канал в Израел, ако министър-председателят е убеден, че съдържанието пряко заплашва сигурността на страната, се подчертава в специалната позиция на КЗЖ.

Премиерът Бенямин Нетаняху обяви в социалната медийна платформа X, бивша Twitter, че ще действа незабавно, за да спре излъчването на „Ал Джазира“ от Израел. В туита Нетаняху нарече „Ал Джазира“ „терористичен канал“ и го обвини в накърняване на сигурността на Израел, активно участие в клането на 7 октомври и подбуждане срещу войниците на Израелските отбранителни сили (IDF). Тези обвинения бяха отхвърлени преди това от „Ал Джазира“, която ги нарече „опит да се оправдае убийството и нападението срещу журналисти“.

„КЗЖ е дълбоко обезпокоен от новото законодателство, разрешаващо на правителството на Нетаняху да закрие „Ал Джазира“ в Израел“, каза Карлос Мартинес де ла Серна, програмен директор на КЗЖ, в Ню Йорк. „Законът дава на правителството правомощието да затваря всички чуждестранни медии, опериращи в Израел, което представлява значителна заплаха за международните медии в страната. Това допринася за климат на автоцензура и враждебност към пресата, тенденция, която ескалира след началото на войната Израел-Газа.“ Освен това законът упълномощава министъра на комуникациите да нареди на „доставчиците на съдържание“ да спрат излъчването, да затворят израелските си офиси, да конфискуват оборудването им, да изключат уебсайтовете им офлайн, ако сървърът е физически разположен в Израел, или по друг начин да блокират достъпа до техните уебсайтове.

По-късно в понеделник говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер изрази „загриженост“, ако докладите са верни и Израел се опитва да затвори новинарската мрежа “Ал-Джазира” в страната. На 12 ноември израелският кабинет по сигурността одобри заповед за затваряне на базирания в Ливан телевизионен оператор и свързаната с Хизбула телевизия Al-Mayadeen в Израел.

От началото на войната на 7 октомври журналистите на „Ал-Джазира“ в Газа са убивани, ранени, заплашвани и нападани, а членове на техните семейства са били убибави, след като са получили заплахи от офицери от IDF.

Имейлът на КЗЖ с молба за коментар от пресцентъра на правителството на министър-председателя на Израел не получи незабавен отговор.

М.Л.

Свят