Представят книгата на Евелина Андреева „Медийният човек. От аналоговия свят до цифровата вселена“в НБУ

  • 03.04.2024
  • БТА

Книгата „Медийният човек. От аналоговия свят до цифровата вселена“ с автор Евелина Андреева ще бъде представена на 4 април в книжарницата на Нов български университет.

Книгата ще представят Жюстин Томс – научен редактор, Жана Николова – редактор и Евелина Андреева – автор. Могат да заповядат всички, които биха искали да се включат в един разговор за журналистиката и медиите днес, съобщават организаторите, цитирани от БТА.

„Най-новото издание на Нов български университет проследява големите промени настъпили в журналистическото съдържание, вследствие на дигитализацията, появата на социалните мрежи и навлизането на изкуствения интелект. Книгата проследява развитието на новите източници на съдържание, трансформираните жанрове, хората-медии, биорепортерите и цифровия им конкурент, съвременните форми на цензура, комуникационните канали и формите на медийно финансиране“, разказват от екипа.
 
По думите им, изследването е реализирано в продължение на пет години и се позовава на опита на световните информационни агенции и мнението на 22 водещи журналисти от български и световни медии. Сред тях са и мениджъри и ключови фигури от АП, АФП, Ройтерс, Дойче веле, Би Би Си, Си Ен Ен и др. Книгата прави и опит за прогноза за развитието на медийния пазар и съдържанието на новите медии.
 
Евелина Андреева е журналист, доктор по медии и комуникации от СУ „Св. Климент Охридски“. 26 години от професионалния си път работи в БТА, като последните 16 е главен секретар на агенцията. Познава спецификите на агенционната журналистика, както и всяка една структура и дейност на БТА. Тя е съучредител и съорганизатор на Световните срещи на българските медии по света, както и заместник-председател на Асоциацията на българските медии. Има почти десетгодишен опит като съдружник и управител на една от първите ПР агенции у нас. От 2020 до 2022 г. e изпълнителен директор в БНР. От средата на 2022 г. работи в НБУ като директор „Стратегическо развитие и маркетинг на РТЦ и води курс по „Медиен мениджмънт и създаване на журналистическо съдържание“.

М.Л.

България