Книгата „Едно знаме повече“ разказва за живота на Иван Хаджийски

  • 10.04.2024
  • БТА

Лазар Лазаров представя своя документален портрет на Иван Хаджийски. Това пише за новата книга на автора „Едно знаме повече“ Румен Леонидов, цитиран от издателите от „Парадокс“.

По думите на Леонидов Лазар Лазаров притежава нюх на златотърсач и събира достатъчно златни зърна от битието на своя герой, за да се получи неочаквано четиво, съобщава БТА.

Книгата е разделена на две части. Първата от тях наподобява донякъде фотос от полицейско досие, от което ни гледа млад марксист, мъж с решителен поглед, гледа ни бунтарът Иван Хаджийски, пише Румен Леонидов. Допълва, че втората част е цветен, живописен портрет на човека експлозия, човека вулкан, който говори пламенно, бързо, но ясно и точно.

„Книгата на Лазар Лазаров извежда на светло онази част от житието на Иван Хаджийски, която е засенчена от огромния му принос към родната наука и култура, за която всички будни българи поне са чували. За това мнозина читатели ще останат изненадани да се срещнат не с живия класик, автор на безценни, академични трудове, а с малко познатата личност на един готов на саможертва наш възрожденец. Каквито отдавна няма сред нас“, пише още Румен Леонидов.

Панорама