Соня Момчилова: Няма по-прозрачно и по-открито работещ регулатор в Европа от СЕМ

  • 13.04.2024
  • БНТ
Соня Момчилова. Снимка: БНТ

Няма по-прозрачно и по-открито работещ регулатор в Европа от Съвета за електронни медии. Ние провеждаме заседанията си онлайн, нашите протоколи са достъпни, непрестанно излъчваме кръгли маси, обсъждания и дискусии.

Много сериозни усилия положихме по отношение на медийната грамотност - това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова.

На въпрос на водещия: "Как да бъде една медия обективна? Ако нито си за най-красивото лице на мафията, нито си за шарлатаните?" тя отбеляза, че въпросът е прекрасен. Момчилова цитира създателя на "Бивол" Асен Йорданов, който по думите ѝ поставял точно този въпрос – как да оцелее журналистът, ако не е зависим от магнати, грантове и др., ако би искал да се отдаде само на журналистиката и истината в негово интервю за "Рок нюз". "Между другото, допълни тя, в България е невъзможно да се спечели дело срещу журналист – т.е. ние стоим добре по отношение на защитеността на журналистите."

Тя загатна, че с изтичането на мандата ѝ смята да се върне към професията. Сигурно в телевизията, предположи водещият (според Закона за радио и телевизия тя няма право да се кандидатира за директор на Обществената медия БНТ до 2 години след приключването на мандата ѝ.)

Водещият се възмути, че твърдите ядра на политическите партии напират да пишат въпросите на журналистите, като ги нарече образно "планктон", а Момчилова посочи, че усеща най-голяма заплаха в уплахата и автоцензурата на самите журналисти, която СЕМ и Асоциация на Европейските журналисти са отчели, защото практикуващите професията в тяхно проучване са го заявили.

"Моето присъствие в парламентарна зала зачести много, което е парадоксално," оплака се Момчилова. "От двете страни на залата имаше недоволни. Което значи, че си вършим работата добре. Защото това не би било така, ако бяха доволни хората от всички партии. Поздравявам ви, че продължавате да правите телевизия, която да устоява на тази тенденция," направи комплимент на обществената медия Соня Момчилова.

По отношение на медийна грамотност и "фактчекването" тя каза, че следи "един млад колега", Виктор Блъсков, който проверява фактите, проверени вече от "фактъчекърите". "Включително и във вашата телевизия, след смъртта на Алексей Навални, се появи "фактчекър", който пусна аудиозапис и каза, че по всяка вероятност това е фейк. Това не може да се случва в медиите," каза още Момчилова. "Журналистът трябва да гарантира достоверността на това, което представя. Симеон Радев нарича журналистите каторжниците на историята. А в днешно време Гьобелс черпи някъде горе за, чух наскоро имало, награди за "чиста журналистика," пошегува се председателката на СЕМ.

"Представяте ли си, на мен ми искаха оставката, че съм нарекла "интелектуален холокост" някои реалити формати, била съм антисемитка, а аз цитирах Ноам Чомси, който е украински евреин," допълни шегата Соня Момчилова.

"Ние изгаряме душите на младите хора, това е холокостът днес. Не им оставихме никакъв шанс за кариерно развитие, и както древните шумери са принасяли децата си на Бога на златото – те са го правели в името на земното си благополучие - така правим и ние. Ние искаме децата да изповядват модерните постулати за успех, за благополучие и после се чудим защо оглупяват, защо са податливи на зависимости като хазарта, защо стават все по-инфантилни... Едни млади политици се титулуват като "добри", това е тотално инфантилно, по парадигмата на мислене "враг-свой" – това няма нищо общо с християнската доктрина, на която е базирана цялата идея за Европа. Нали говорим за европейски избори. Аз съм на път да се превърна в един отчаян човек," завърши Соня Момчилова този момент от програмното си интервю.

"Защо политиците не искат да се спре рекламата на хазарт по медиите – това ли храни партиите," попита Георги Любенов.

"Аз мога единствено да предпопложа, предвид аргументите от трибуната и неприемането на проектозакона на "Възраждане" по въпроса. Между другото, именно политическа партия "Възраждане" бяха единствените, които се поинтересуваха от усилията на СЕМ по темата за тази опустошителна зависимост, защото хазартът е опустошителна зависимост."

Тя разказа как те от СЕМ са направили меморандум с НАП, за да могат да активират тази тема, както и кръгла маса, поставили са този въпрос на наднационално ниво, оказало се, че колегите от Балканите имат същия проблем, а в Румъния вече са довели нещата почти до решаване. От СЕМ поканили и представител на италианския регулатор, който направил изключителна презентация. 

"Ходих да моля," каза Момчилова. "От ДБ една млада депутатка, не помня как се казва, с плам на Зоя Комсмодемянская и Клара Цеткин ми обещя, че това ще им е първата работа щом влязат в парламента. А сега на моята четиричасова пледоария от трибуната те мълчаха, подвикваха ми или стояха с гръб... Мислете какво ви обещават, идват избори," каза още Момчилова.

Водещият запита по повод регулацията на медиите: "Скъпи зрители, вие каква телевизия искате да гледате? Участвайте и в нашия форум!" В края на интервюто се оказа, че време и място за множеството зрителски въпроси не е останало...

"От СЕМ правим знаково социлогическо проучване за това какво очакват зрителите," каза Момчилова. И въпреки че много телевизии се крият зад идеята, че зрителят иска повече забава, развлечение и шоу, всъщност изобщо не е така.

На въпрос чувала ли е, че депутатите искат да са седем в СЕМ (с което да се разруши политическата му зависимост и прякото му подчинение на президента, бел.а.), Момчилова отговори, че е чула и друго - че девет месца депутатите правили усилия да я сменят, което било недопустимо. "Освен че правят оценки – премиерът например, изведнъж разбирам, че те полагали усилия – не че ми се стои безкрайно там," възкликна Момчилова. Тя сподели, че мандатът ѝ приключва и че по настоящия закон няма право да е председател на СЕМ две години, макар да са правени промени в законите през годините заради определени хора - "беше преименуван регулаторът, за да остане бившия председател – има едни такива промени в закона, правени специално за хора."

Момчилова каза, че депутатът Денков я привикал в Народното събрание по отношение на дезинформацията, но слава Богу не стигнало времето за тази точка, а Кирил Петков се заканвал, че "ще осветяват, ще включват осветление някакво в регулаторите – няма по-прозрачно и по-открито работещ регулатор в Европа, ние провеждаме онлайн заседания, протоколите ни са достъпни, правим усилия по отношение на медийната грамотност...," каза Момчилова и призова лично водещия да се обръща към СЕМ "когато бивате притискани от политически партии – каня ви да се обръщате към нас и съм признателна, когато го правите. Ние направихме кръгла маса по отношение на автоцензурата, няма по-тревожен сигнал от това хората да разчитат на изплашени медии."

"Как," зачуди се водещият, "да спазваме златното правило в журналистиката, да показваме различните гледни точки, да каним и опнонента, да създаваме дебат, г-жо Момчилова? Как да не взимаме страна, да не напададаме политическа сила – та ние стигнахме до "Работническо дело"?! Самите медии се превърнаха в бухалки? Защо тайни следствени материали и доказателства изтичат по медиите?"

Момчилова спомена още един неоспорим авторитет в журналистиката, като я похвали: "Брилянтна беше Силвия Великова по отношение на тези контролирани факти и изтичането на снимки и разследващи материали по медиите!"

И внезапно попита:

"Като онова твърдение за четирихилядниците – има ли доказателства, когато се наричат уважавани журналисти "четирихилядници"? И цитира директора на европейския съвет на обществените медии, който им гостувал и ѝ казал, че "най-голямата грешка била, че сме забранили руските медии. Точно сега има такъв голям интерес! А как да говорим за журналистически стандарт, когато журналисти, които работят в обществени медии, са част от НПО," попита Момчилова.

Така или иначе, заключи тя дали поради пропагандата или от изкуствения интелект – както казва гуруто на трансхуманизма Харири – една от първите професии, която ще изчезне е журналистиката. 
"Може да се окаже по-симпатично, ще ви призная," каза Момчилова. "Ако съпоставим неговата неуморност, неподвластност на икономически, политически зависимости, може да се окаже и по-симпатичен."

На въпрос за Петър Волгин, който ще стане депутат от Възраждане, Момчилова каза, че тя е в много сложна ситуация с отговора на този въпрос, защото знае как ще бъде употребено това, което ще каже.

"На него не му беше оставен кой знае какъв избор, след целия този натиск – включително срещу нас – трябвало да му вземат хляба. Ами ако утре вас не ви хареса някой? Ние бяхме подложени на изумителен натиск – от страна на "здравите" и "добрите" сили...  Медиите сервират уж цялото меню, но всъщност това са заготовки, а може да се окаже, че например пилешката супа е вредна за вас, с някакви отровни емисии... Това е негов избор, той има конституциаонното право. Има и други примери - с Хекимян, има журналисти в ЕП. Има законово основание.

Много хора ще си отдъхнат, защото основно Петър Волгин беше неправилния. Притеснявам се от хомогенизацията и монохромността на ефира, което е не по-малко развращаващо от бруталното използване на езика на гетото, който се използва от медиите, нищоговоренето, новобрюкселския новоговор. Шенген и еврото сигурно са много важни теми, но оставането на младите също е толкова важно."

М. Л.