Испания изпраща у нас виден журналист, за да представи един от най-големите ѝ писатели – Хавиер Мариас

  • 14.04.2024
  • СБЖ
  • Къдринка Къдринова
Хавиер Мриас в кабинета си, до своята пишеща машина, на която до последно е създавал творбите си

На 15 април от 12.00 ч. в Новата конферентна зала в Софийския университет започва кръгла маса, организирана съвместно от Институт „Сервантес” и Катедрата по испанистика в СУ. Тя ще почете паметта и творчеството на един от най-големите съвременни испански писатели – отишлия си от Ковид-19 през 2022 г. Хавиер Мариас. Специално за представянето му у нас пристига неговият приятел и редактор, известният журналист и писател Хуан Крус. Дискусията ще се проведе на испански.

Роденият на 20 септември 1951 г. в Мадрид Хавиер Мариас е четвъртото поред от общо петте деца на философа, публициста и полиглота Хулиан Мариас и писателката Долорес Франко. В семейството има и изтъкнати кинематографисти.

Бащата, който е бил ученик на големия испански философ Хосе Ортега-и-Гасет, е бил деен републиканец. След Испанската гражданска война, в която републиканците са разгромени, е бил хвърлен в затвора и подложен на гонения. Тъй като не може да се развива като философ под диктатурата на генерал Франко, Хулиан Мариас живее със семейството си години наред в емиграция в САЩ, където преподава в няколко университета.

Там израства и се формира като личност и Хавиер Мариас, който също носи будната гражданска съвест на родителите си и дарбата им към писането. Първия си роман „Навечерието” Хавиер написва още 15-годишен, но никога не го издава. Когато е на 17 г., във вестник в Барселона е публикуван първият му разказ. Първият му отпечатан роман излиза, когато още няма 20 години, и е озаглавен „Владенията на вълка”. Следват още негови авторски романи, както и многобройни литературни преводи от английски. Междувременно завършва литература и философия в мадридския университет „Комплутенсе”, а от средата на 70-те живее и пише в Барселона, която по онова време – след края на диктатурата на Франко и в годините на прехода към демокрация, изпъква като благодатно средище и за ибероамериканската литература. Пак тогава Хавиер Мариас се утвърждава и в публицистиката, като автор на вестник „El Diario de Barcelona”. През целия си живот пише активно в пресата, включително в най-големия испански вестник „Ел Паис”, в седмичното приложение на медийната група „Корео”, в мексикански издания и т. н. Публицистиката му се отличава с остър, полемичен стил, като отстояваните позиции никога не са „политкоректни”.

В литературата печели славата на блестящ писател още едва 30-годишен. Преподава испанска литература в Оксфорд, в Wellesley College в Масачузетс (където е преподавал и баща му) и в мадридския „Комплутенсе”.

Творбите му са преведени на 40 езика и са издадени в 50 страни, включително и в България. Избран е за член на Испанската Кралска академия през 2006 г. Носител е на многобройни литературни и журналистически награди – не само испански, но и френски, италиански, венесуелски и т. н. Нашумява с отказа си да приеме през 2012 г. испанската Национална награда за литература, връчвана от министерството на културата – поради принципното си становище, че не приема отличия от държавни институции.

Името му редовно е споменавано и като потенциален носител на Нобелова награда за литература, но тя така и не му е присъдена, макар литературната критика да го смята за творец именно от такава класа. Бостънският „Глоуб“ го нарича „най-нюансираният и надарен писател на съвременната испанска литература“. През 2011 г. престижното английско издателство “Penguin” избира Хавиер Мариас като един от шестимата испаноезични автори, които включва в своята колекция „Модерна класика”. Останалите петима са Федерико Гарсия Лорка, Хорхе Луис Борхес, Пабло Неруда, Габриел Гарсия Маркес, Октавио Пас.

Хавиер Мариас умира на 11 септември 2022 г., броени дни преди да навърши 71 години, от двустранна пневмония, предизвикана от Ковид-19.

За кръглата маса в памет на Хавиер Мариас, която ще се проведе в Новата конферентна зала на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ на 15 април, понеделник, от 12:00 ч., Институт „Сервантес“ и Катедрата по испанистика на СУ са поканили изтъкнати испанисти и познавачи на творчеството на големия писател.

Ще участват университетските преподаватели доц. д-р Татяна Пантева от СУ, д-р Даниела Александрова от НБУ и д-р Теодора Цанкова от СУ, която ще бъде модератор. А от Испания по покана на Институт „Сервантес“ специално пристига испанският журналист, писател и редактор Хуан Крус, личен приятел на Мариас, както и негов редактор през 90-те години. Гостът ще хвърли повече светлина върху литературния стил и личността на Хавиер Мариас.

Роден през 1948 г. в Тенерифе, на Канарските острови, Хуан Крус е един от основателите на вестник „Ел Паис“. Бил е кореспондент на този всекидневник в Лондон, главен колумнист и водещ редактор в отдел „Култура“. Крус е бил и координатор на проектите на издаващата „Ел Паис“ медийна компания Grupo Prisa за 1992 г. Бил е също така директор на редакционно-координационния отдел на Grupo Prisa. От февруари тази година той е вицепрезидент на групата Prensa Ibérica.

Като романист, автор на окол 30 книги и журналист Хуан Крус е удостояван с многобройни литературни и журналистически награди.

 

Представяме ви