Поредна акция срещу свободата на словото в Алжир

  • 17.04.2024
  • БТА/CPJ
  • Майя Любомирска
Фарид Алилат. Снимка: Социални медии

Алжирски журналист не беше допуснат в родината си, след като пристигнал от Франция със самолет, а властите му забранили да напуска летището, предаде Асошиейтед прес. Това е поредният случай , в който алжирското правителство ограничава свободата на словото.

Фарид Алилат, който работи за френскоезичното списание "Млада Африка" (Jeune Afrique), написа във "Фейсбук", че в събота е прекарал 11 часа под полицейски надзор на летището, преди да бъде качен на самолет и върнат във Франция, където има разрешение за пребиваване, информира БТА.

В дългия си пост, в който описва депортирането си, Алилат твърди, че полицаите на летището в Алжир му казали, че действат по заповед "отгоре". Той разказва, че бил разпитван за пътуванията си, за това с кого се е срещал, както и за изданието, за което работи. Според алжирските власти "Млада Африка" заема страната на техния съсед и регионален съперник Мароко.

"Напълно разбирам, че моите статии са предизвикват раздразнение. Аз съм свободен журналист. Отразявам новините в моята страна като свободен и независим журналист", пише Алилат, като отбелязва, че не е получил никакво устно или писмено обяснение защо е експулсиран.

Комитетът за защита на журналистите(CPJ) в специална позиция осъжда експулсирането на журналиста Фарид Алилат при пристигането му на летището в Алжир.

КЗЖ призовава алжирските власти да позволят на Фарид Алилат, журналист и алжирски гражданин, да влезе в страната без страх от арест, след като му беше отказан достъп на международното летище в Алжир в петък. Властите са  претърсили и багажа на Алилат и са конфискували телефона и лаптопа му, се казва в позицията на КЗЖ.

„Отказването на базиран във Франция алжирски журналист Фарид Алилат да влезе в родината му без обяснение е просто жестоко и явна атака срещу свободата на медиите“, каза програмният директор на КЗЖ Карлос Мартинес де ла Серна от Ню Йорк в понеделник.

„Алжирските власти трябва незабавно да отменят решението си и да позволят на Алилат да посети родината си, без да се страхува от арест.“

Трима журналисти бяха хвърлени в затвора в Алжир, когато КЗЖ проведе последното си годишно преброяване на затворите на 1 декември 2023 г.

Журналистите в Алжир са били изправени пред предварително задържане и съдебен тормоз, а властите са отнели акредитациите за пресата на много журналисти и новинарски издания, документира КЗЖ.

Известни журналисти, сред които редакторите Ихсан Ел Кади и Мустафа Бенджама, са в затвора по обвинения, свързани с получаването на финансови средства от чужбина и нарушаване на обществения ред. КЗЖ е изпратил имейл до Министерството на вътрешните работи на Алжир за коментар, но и до този момент не е получил никакъв отговор.

 

 

Свят