Книгата на Рори Милър „На око“ ще бъде представена на 19 април в Торонто

  • 18.04.2024
  • БТА
  • Ива Ваташка

Живеещият в България американец Рори Милър ще представи книгата си „На око“, съдържаща кулинарни рецепти от български села, на 19 април в Македоно-българската източноправославна църква „Св. св. Кирил и Методий“ в Торонто на адрес 237 Sackville Street. Това е следващата спирка от турнето му в Северна Америка, което, както БТА писа, се осъществява по инициативата „Хубава си, Татковино” на почетния консул на България в Сиатъл Елка Русков.

„На око“ бе представена на 17 април в Чикаго, а следващите дати са: 20 април – Монреал, 21 април – Отава, 25 април - Ню Йорк, 27 април – Сиатъл. 

Рори Милър е придружен от журналиста и редактор на „На око“ Милена Димитрова, съобщава БТА. Тя освен да представя самия автор, разказва и повече за своята книга „Проклятието на бялото сирене“, в чиято анотация е посочено, че „творбата не е чисто пътешественическа, гастрономическа, философска, смешна или криминална. Съдържа арганово олио и по жанр се определя само като миленизъм“. 

„Заповядайте да се насладите на коктейлите „Мечка“ и „Компютърче“ (специално приготвени от Рори), докато слушате увлекателните му истории, умело разказани от Милена Димитрова (български език), Рори Милър (английски език), Наталия Николова (френски език само в Монреал). До скорошни срещи и добър апетит“, отправи покана по-рано Елка Русков. 

Освен да опитат от коктейлите, гостите ще могат да си закупят и книги с автограф. 

Инициативата е подкрепена от Генералното консулство на България в Ню Йорк, както и от Фолклорен ансамбъл „Хопа Троп“ в Сиатъл, Културен център „Магура“ в Чикаго, Ели Йорданов и ElArte, Bulgarian Arts and Cultural Exchange (BACE), Domani Pizzeria and Restaurant, Йоанна Бъгден, посочи Елка Русков.

Почетният консул на България в Сиатъл представи и част от анотацията на „На око“:

„Книгата „На око”, замислена като кулинарен пътеводител, се превръща в пътеводител в дебрите на българската душа. Първоначалната идея на Рори Милър, американец, който от години живее в България, е да посети няколко отдалечени села, да се срещне с местните хора и да опита от традиционните български гозби. Вместо това той намира приятели, докосва се до тяхната богата душевност и човещина. Така неговите записки са не само за вкусните блюда, приготвяни на око от сърдечните домакини, но и за топлината в домовете им, за радостите и болките им. Така този израз, който първоначално е катализаторът на неговите пътешествия, става символ на цяла житейска философия“. 

Както БТА писа, Рори Милър пътува и на северозапад, и на югоизток в България. В книгата разказва за гостуванията си в Неговановци, Салаш, Челопек, Паволче, Горно Пещене, Кабиле, Воден (Ямболско) и Дряново (Родопи). „Всеки път отивах с тетрадка, в която записвах рецепти и някакви бележки за това какво се случва”, сподели Милър по време на премиерата на книгата през октомври 2023 г. в София. Сред включените в „На око” рецепти са кумски петел, кокоша саламура, попска яхния, просеник, пълнена тиква с месо, чорба с луканка, зелеви сарми, курбан, качамак, боб. 

„Аз познавам българската мярка „на око” от няколко години. Беше ми много интересно, понеже на английски език няма точно такава”, каза Рори Милър. По думите му той се спира на това заглавие за своята книга понеже според него „на око” не е нещо, свързано само с „храна и пиене”. 

Рори Милър е роден в град Такома в американския щат Вашингтон. На 19 години заминава за Италия, където работи като строителен работник, майстор по пиърсинг, берач на маслини и учител по английски език. В България се установява преди 15 години. Създава крафт бири, нает е за главен готвач в няколко ресторанта и основава заведения за бързо хранене.