„Нетфликс“ подготвя сериал по романа „Сто години самота“ на Габриел Гарсия Маркес

  • 18.04.2024
  • БТА
  • Теодора Славянова
Габриел Гарсия Маркес.

Стрийминг платформата "Нетфликс" подготвя сериал по романа "Сто години самота" на носителя на Нобелова награда за литература Габриел Гарсия Маркес, от чиято кончина се навършиха десет години на 17 април, предаде АФП.

„В митичното Макондо семейство Буендия се сблъсква с  невъзможната любов, с миналото си и със злокобната присъда. Сериалът „Сто години самота“, базиран на шедьовъра на Маркес, ще се появи в „Нетфликс“ тази година“, съобщават от стрийминг платформата в социалната мрежата „Екс“.

В трейлъра на сериала, чието представяне съвпадна с десетата годишнина от смъртта на колумбийския писател в дома му в Мексико, не се посочва дата на излизане на продукцията, отбелязва АФП.

Филмовата адаптация на романа беше обявена за 2019 г., но едва сега са представени първите кадри, съобщава БТА.
    
„В първите кадри Аурелиано Бабилония чете от митичния дневник на Мелкиадес, преди да ни отведат в Макондо, където полковник Аурелиано Буендия е застанал пред взвода за разстрел, спомняйки си следобеда, когато баща му го е завел да види леда“, казват от „Нетфликс“.

Публикуван на 30 май 1967 г., романът „Сто години самота“ разказва в 20 глави историята на населеното място Макондо (вдъхновено от родното село на автора в Северна Колумбия) и семейство Буендия в продължение на седем поколения, като се смесват фантазия и реалност.

Първоначално издадена в 8000 екземпляра, днес книгата е продадена в над 50 милиона бройки и е преведена на 46 езика.

Авторът й Габриел Гарсия Маркес е роден в град Аракатака през 1927 г. Той започва кариерата си като журналист, а по-късно се превръща в символ на латиноамериканския магически риализъм - течение, което прави революция в испаноезичната литература през 20-и век.
    
Носителят на Нобелова награда за литература винаги е бил против шедьовърът му да бъде екранизиран, тъй като не виждал как книгата може да бъде съкратена за телевизия или филм, припомня АФП.

Сериалът обаче е получил одобрението от семейството на Маркес и е режисиран от колумбийката Лаура Мора, носителка на наградата „Златна раковина“ в Сан Себастиан през 2022 г., и аржентинеца Алекс Гарсия Лопес.

„Сто години самота“ представлява един от най-амбициозните аудиовизуални проекти в историята на Латинска Америка“, реализиран от най-добрите артисти и техници от Колумбия и други страни. Заснет е изцяло на испански език и в Колумбия, и с подкрепата на семейството на Габриел Гарсия Маркес“, съобщават от „Нетфликс“, цитирани от АФП.