Виден испански журналист представи в СУ най-изтъкнатия съвременен писател в родината си

  • 19.04.2024
  • uni-sofia.bg

На 15 април 2024 г. в Конферентната зала в Ректората в СУ се състоя кръгла маса в памет на испанския писател Хавиер Мариас (1951-2022), организирана от Катедрата по испанистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Институт „Сервантес“ – София. Хавиер Мариас, смятан от мнозина за най-добрия съвременен испански писател, е автор на 16 романа, десетина сборника с разкази, есета и статии и на редица преводи от английски език.

Кръглата маса беше открита от доц. д-р Донка Мангачева, ръководител на Катедрата по испанистика, и от Мария Луиса Сантос, директор на Институт „Сервантес“ – София. Събитието протече изцяло на испански език пред публика от представители на различни академични институции, преводачи и студенти. Модератор беше д-р Теодора Цанкова, пише uni-sofia.bg.

Специално за кръглата маса от Испания беше пристигнал изявеният журналист и писател Хуан Крус, пръв издател, редактор и дългогодишен приятел на Хавиер Мариас, а също и един от основателите на най-големия испански вестник „Ел Паис“, в който дълго се е изявявал и Мариас. Сайтът на СБЖ разказа вече подробно и за Мариас, и за Крус.

В емоционалното си изказване на кръглата маса в СУ Хуан Крус се спря на характерното за Хавиер Мариас като писател любопитство към света, на разказваческата му нагласа и на изпипването до съвършенство на текстовете му. Критичното му отношение към някои от темите на съвременния свят като културата на отмяната също не остана незасегнато.

Йоанна Димитрова, студентка по испанска филология в III курс, представи преводите на Хавиер Мариас на български език, като изрази личното си отношение чрез подбора на цитати от различни произведения на испанския писател.

В изказването си доц. Татяна Пантева (Софийски университет) засегна някои от основните проблеми в „Сърце тъй бяло“, един от емблематичните романи на автора: критите и разкрити тайни, желанието за знание, разказването, асоциираните една с друга истории, брака.

Д-р Даниела Александрова от Нов български университет говори за интервютата на Хавиер Мариас, за да разкрие огромното значение, което той отдава на езика, и на възгледите му за писането.

Кръглата маса завърши с изказване на д-р Теодора Цанкова от Софийски университет, която предложи анализ на картината на Рембранд в "Сърце тъй бяло" от гледна точка на връзката й с темите, сюжета и с героите на романа.