Дискусия „Медийната свобода и правата на журналистите – скачените съдове на демокрацията” ще се състои в СБЖ на 29 април

  • 29.04.2024
  • СБЖ

В навечерието Международния ден на труда 1 май и на отбелязвния на 3 май Световен ден на свободата на печата Съюзът на българските журналисти кани на дискусия „Медийната свобода и правата на журналистите – скачените съдове на демокрацията”. Дискусията ще се състои на 29 април т. г., понеделник, от 17.00 ч., в Клуб „Журналист” на СБЖ, ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 1.

Поканени са журналисти, медийни експерти, учени, изследователи и всички интересуващи се от тематиката.

Ще потърсим отговори на многобройни въпроси, пряко засягащи не само журналистическата общност и медийната сфера, но и цялото ни общество, защото без свобода на словото и информацията и без защита на правата на журналистите няма демокрация.

Ще дадем думата на различни гледни точки за плюсовете и минусите на Европейския акт за свободата на медиите.

Ще обсъдим има ли обществена потребност от регулации в дигиталните комуникационни и информационни платформи и ако има, то как да се осъществява и как да не се превръща в цензура.

Ще дискутираме и за тревожния феномен на автоцензурата в журналистическата работа и за нейните причини и последствия.

Ще се спрем и на преекспонираните в последно време теми за дезинформацията и пропагандата, за които все още няма нито ясна теоретична формулировка, нито обективни практически критерии – и чиято употреба за политически цели сама по себе си се превръща често в дезинформация и пропаганда.

Отново ще припомним, че СБЖ единствен досега е внесъл още през 2017 г. в Народното събрание свои предложения за законодателни промени, които наред с гаранциите за медийната свобода и прозрачността на медийната собственост, се фокусират и върху крайно важния проблем за гарантиране на правата на журналистите. Тези предложения така и не са разгледни досега. Очевидно политическите сили, представени в многобройните вече парламентарни състави, изредили се от 2017-та насам, нямат интерес от независима и смела журналистическа общност с наистина гарантирани права не само да упражнява достойно труда си, но и да не се бои да разобличава силните на деня и да изказва критични, алтернативни на статуквото позиции.

Медийната свобода и правата на журналистите наистина са скачените съдове на демокрацията, защото без тях просто няма демокрация.

Заповядйте в Клуб „Журналист” на СБЖ на 29 април от 17.00 ч., за да поговорим истински свободно за всичко това.

 

Събития в СБЖ