Кореспондент на руския в. „Известия” бе убит от украински дрон в Запорожка област

  • 20.04.2024
  • iz.ru/bta.bg
Семьон Ерьомин винаги се е движел с ясно обозначение PRESS. Снимка: Известия/БТА

42-годишният военен кореспондент на руския вестник „Известия” Семьон Ерьомин, предавал постоянно видеорепортажи за своето издание от началото на войната в Украйна, е бил убит при атака на украински дрон на 19 април в Запорожка област, съобщават руски и световни медии.

Атаката с дрона край село Приютное е била извършена на два етапа, като при първия удар журналистът е останал невредим, но при втория е получил смъртоносни ранявания и по-късно е починал от раните си, съобщава вестник „Известия”, посветил на своя кореспондент поредица от публикации. В един от тях колегите му го описват като „най-добрия сред нас”, изтъквайки професионалните му и човушки качества. Съобщава се също така, че Следствения комитет на Руската федерация е започнал разследване на гибелта на Семьон Ерьомин.

Военният кореспондент е отразявал и обсадата на Мариупол в началото на войната, както и тежките сражения за Маринка и Угледар. Той е бил награден с орден „За заслуги към Отечеството” втора степен, пише в информацията си БТА.

Семьон Ерьомин е родом от Ставрополския край на Руската федерация. Завършил е журналистика в Ставропол. Наскоро му се е родила дъщеря, пише още в публикациите на „Известия”.

ООН осъжда убийствата на журналисти и смята, че всеки такъв случай изисква пълно разследване, заяви в отговор на запитване на ТАСС Фархан Хак, заместник-говорител на генералния секретар на световната организация Антониу Гутериш, добавя БТА.

 

Свят