Насър Абу Бакр: Мир за Газа, за журналистите от Газа и за цяла Палестина – те заслужават любов и надежда

  • 03.05.2024
  • ifj.org
  • Насър Абу Бакр
Председателят на PJS Насър Абу Бакр (с вдигнатите ръце) на церемонията в Сантяго по връчването на палестинските журналисти в Газа на наградата на ЮНЕСКО за свобода на пресата. Снимка: ifj.org

Предлагаме словото на председателя на Палестинския журналистически синдикат (PJS) Насър Абу Бакр на церемонията в чилийската столица Сантяго по обявяване на носителя на тазгодишната награда на ЮНЕСКО „Гийермо Кано”, връчвана ежегодно по повод Световния ден на свободата на пресата 3 май. Тази година тя бе присъдена на палестинските журналисти в Газа.

Наградата носи името на колумбийския журналист Гийермо Кано, който е бил застрелян пред редакцията на вестник „Ел Еспектадор” в Богота на 17 декември 1986 г

Ето думите, публикувани на сайта на Международната федерация на журналистите (МФЖ), с които председателят на PJS Насър Абу Бакр се обръща към присъстващите на състоялата се на 2 май в Сантяго церемония и към целия свят:

„Мир за Газа, защото го заслужава. Мир за Газа, за журналистите от Газа и за цяла Палестина – те заслужават любов и надежда. Мир за журналистите от Газа, които не са спали седем месеца. И все пак са останали верни на журналистическите етични принципи.

Техният синдикат, Палестинският журналистически синдикат, остава ангажиран с принципите за защита на свободата на пресата и за защита на журналистите.

Днес ние сме тук, пред вас, на това голямо историческо събитие, със Световната награда на ЮНЕСКО за свобода на пресата „Гийермо Кано“, присъдена на палестинските журналисти, отразяващи войната в Газа, която ми беше връчена преди малко.

Изпитвам радост и гордост, но това е радост, примесена с болка от гибелта на мъчениците на палестинската преса. Примесена е и с решителност и настояване да се потърси отговорност и да се накажат престъпниците, извършили тези убийства.

За мен е голяма чест да стоя днес пред вас, за да говоря от името на палестинските журналисти в нашата любима Газа. Те са гласът на истината и ще продължат да звучат във всички краища на света.

Дойдох днес при вас в Сантяго от моята родина Палестина, за да говоря от името на журналистите от Газа, свидетели на истината и свидетели на едно от най-жестоките и мащабни кланета, на които медиите са бивали свидетели. До момента са убити над 135 журналисти.

Моят колега и брат журналист Уаел Ал-Дахдух, член на Палестинския журналистически синдикат, също би трябвало да е тук, с нас, на тази сцена, но здравословното му състояние не му позволи да присъства.

(Уаел Ал-Дахдух бе ръководител на кореспондентското бюро на телевизия „Ал Джазира” в Газа. При различни израелски удари той губи съпругата си, три от децата си, едно внуче, още осем близки роднини, колега оператор, а самият той е ранен. В края на януари т. г. се налага да напусне Газа, за да се лекува от раняването – б. р.).

Изминаха седем месеца от началото на тази война с всички нейни детайли и етапи, в които израелската окупация уби най-добрите наши журналисти, унищожи повече от 80 медийни институции, принуди журналистите да работят в палатки и болнични дворове и рани десетки от тях.

За съобщаването на истината в Палестина се плаща с живота на журналистите, а понякога и с живота на техните семейства. Нашите журналисти в Газа обаче продължават да отразяват най-ужасната война в историята на човечеството.

Чуждестранни журналисти не са допускани да влизат в Газа за медийно отразяване на ставащото. Това е безпрецедентно. Журналистите от Газа работят под обстрел, сред трупове и разрушения, в силен студ, глад и жажда в продължение на месеци. Те са загубили домовете си и членове на семействата си, но въпреки това продължават да работят с най-високите професионални стандарти. Те не са фалшифицирали нито една снимка или новина и не са насъсквали никого срещу никого, въпреки насаждането на омраза срещу тях. Сигурен съм, че те са се превърнали във важния професионален модел – този, който прави и невъзможното, за да предаде истината, въпреки морето от кръв.

Докато стоя пред вас, си спомням десетки и дори стотици колеги, журналисти в нашата любима Газа, членове на синдиката. Трагедията в Газа е толкова тежка и отразяването на нейните подробности от журналисти в Газа е от много ключово значение за разкриването на истината. Сърцето ми кърви за тяхната болка и страдание, докато слушам всеки ден подробностите за трагедията, която трябва да спре. Но въпреки болката, волята им е силна и решимостта им никога няма да се изчерпи, независимо от това, какво им причинява професията.

Искат да убият Газа и нашия палестински народ, но ще цитирам световноизвестния палестински поет Махмуд Даруиш: „Газа не умира, защото знае стойността на живота“. И журналистите от Газа не умират, защото имат волята и решимостта.

Даруиш също така каза преди двадесет години: „Ако ви попитат за Газа, кажете им, че има мъченик, мъченик му помага, мъченик го снима, мъченик се сбогува с него и мъченик се моли над него.“

Такъв е случаят с жителите на Газа и това е състоянието на журналистите в Газа.

Решението на журито за отличието „Гийермо Кано” на ЮНЕСКО да присъди тази Световна награда за свобода на пресата за 2024 г. на всички палестински журналисти, отразяващи събитията в Газа, само по себе си е силно послание, което получаваме с признателност. Справедливостта за журналистите ще бъде постигната и организациите към ООН започнаха да поемат своята роля във въздаването на тази  справедливост, включително ЮНЕСКО, организацията на ООН с мандат да насърчава защитата на журналистите и свободата на медиите и прилагането на международното право по отношение на защитата на свободата на медиите и защитата на журналистите.

Не мога да повярвам колко колеги загубихме за тези седем месеца. През това време светът сякаш се преобърна. Това не е изненадващо предвид мащаба на загубите, особено броя на онези, които са загубили целите си семейства. Тази награда, която съм готов да взема от името на всички тях, е категорично доказателство, че страданието им не е останало незабелязано.

От тук, от Сантяго, казваме на целия свят, че Палестинският журналистически синдикат заедно с Международната федерация на журналистите и всички журналистически съюзи по света ще продължат да преследват извършителите на престъпления срещу журналисти. Призоваваме главния прокурор на Международния наказателен съд г-н Карим Хан бързо да започне разследване на тези престъпления, за да изпълни резолюциите на ООН, за да гарантира, че извършителите на престъпления срещу журналисти няма да останат ненаказани.

Палестинските журналисти, отразявали войната в Газа, включително всички членове на Палестинския журналистически синдикат, са удостоени днес с най-важната награда за свобода на печата в света, присъдена от ЮНЕСКО, във време, което съвпада със 100-годишнината от създаване на първия журналистически синдикат в Палестина, първият в арабския свят.

Благодарим на Международната федерация на журналистите и на ЮНЕСКО в Париж и в Рамала за защитата на справедливостта, за уважението и признателността към журналистите, които са сред жертвите на войната в Газа, и за почитането им за тяхната твърдост и за предаването на истината за трагедията, въпреки големите предизвикателства и нечовешки условия, пред които са изправени.

Ще останем верни на принципите на правата на човека, свободата и справедливостта.

Палестинският журналистически синдикат ще остане пазител на свободите в Палестина и верен защитник на свободата на печата и журналистите като свещено право за журналистите.

И накрая, присъждането на тази награда за свобода на пресата със сигурност няма да върне нашите любими журналисти-мъченици, но възвръща надеждата ни, че светът е за справедливост. Благодаря на всички ви".

 

Гласът на журналистите