СБЖ кани на тържествен концерт за два юбилея на родната журналистика на 15 май в Сатиричния театър

  • 08.05.2024
  • СБЖ
Със списанието "Любословие" на Константин Фотинов през 1844 г. се заражда българския периодичен печат

Съюзът на българските журналисти организира тържествен концерт по случай 180-годишнината от зараждането на българския периодичен печат и 130-годишнината от създаването на организирано журналистическо движение в България. Концертът ще се състои на 15 май т. г. от 18.00 ч. в Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов”.

Събитието ще е под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Слово за двата славни юбилея на родната журналистика ще произнесе председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

Както е известно, през 1844 г. в град Смирна Константин Фотинов издава първото българско периодично печатно издание – списанието „Любословие”, а 50 години по-късно, през 1894 г. в София, в читалище „Славянска беседа“, се събират писатели и журналисти, светли умове, между които Иван Вазов, Алеко Константинов, за да основат организирано журналистическо движение. През 1905 г. е учредена първата журналистическа организация – Дружеството на столичните журналисти, чийто продължител е Съюзът на българските журналисти.

В посветения на юбилеите концерт ще участват известните музиканти проф. Ангел Станков, проф. Йосиф Радионов и Зорница Радионова, оперната певица Салина Александрова, вокалните ансамбли „Мистерия на българските гласове” и  „Светоглас”, дуетът братя Аргирови, изпълнителите Щерион Пелидов, Теодора Радилова, Паскал и др. Ще има и международни музикални поздрави от изпълнители от Китайската народна република и Република Корея. Водещи на програмата ще са Йоана Драгнева и Драгомир Драганов.

СБЖ кани на концерта журналистическата колегия, като ще изпрати и специални покани на други творчески съюзи и организации, както и на ред официални гости.

В залата на Сатиричния театър, където ще се състои концертът, ще се влиза или срещу валидна членска карта на СБЖ, или срещу валидна редакционна журналистическа карта, или срещу покана. Заедно с членовете на СБЖ и с колегите с журналистически карти ще бъдат допускани и техните семейства и близки.

Приканваме гостите на концерта да дойдат своевременно на събитието, за да има време да бъдат насочени към местата си.

За допълнителна информация звънете на следните телефони:

02 988 26 97 и 02 987 2808

 

Акценти и позиции