Европейският съвет забрани още три руски медии и една чешка, обявена за проруска

  • 18.05.2024
  • consilium.europa.eu/iz.ru
Илюстрация: consilium.europa.eu

Решението на Европейския съвет да се спре разпространението в ЕС на още четири медии е оповестено на 17 май. Спират се руските "Известия", РИА "Новости", "Российская газета", както и чешката Voice of Europe.

В съобщението на сайта на Европейския съвет от 17 май се посочва:

"Днес Съветът реши да спре излъчването в Европейския съюз на четири допълнителни медии, които разпространяват и подкрепят руската пропаганда и агресивна война срещу Украйна: Voice of Europe, РИА "Новости", "Известия" и "Российская газета". Тези медии са под постоянния пряк или непряк контрол на ръководството на Руската федерация и служат като инструмент от съществено значение за прокарването и подкрепата на агресивната война на Русия срещу Украйна и за дестабилизирането на съседните й страни."

В съобщението се посочва още:

"В съответствие с Хартата на основните права мерките, договорени днес, няма да попречат на посочените  медии и техния персонал да извършват дейности в ЕС, различни от излъчване – например проучвания и интервюта.

Руската федерация се включи в систематична международна кампания за медийна и информационна манипулация, намеса и сериозно изопачаване на факти, за да оправдае и подкрепи своята пълномащабна агресия срещу Украйна и да засили стратегията си за дестабилизиране на съседните държави, и на ЕС и неговите страни членки. По-специално дейностите по пропаганда, манипулиране на информация и намеса многократно и последователно са били насочени срещу украинската държава и нейните власти, украинските граждани, както и европейските политически партии, особено по време на изборни периоди, както и срещу гражданското общество, търсещите убежище, руските етнически малцинства, джендър малцинствата и дейността на демократичните институции в ЕС и неговите държави-членки.

В заключенията си от 21 и 22 март 2024 г. Европейският съвет потвърди твърдата подкрепата на ЕС за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници и нейното законно право на самозащита срещу руската агресия. Той също така призова за допълнителни стъпки за отслабване на способността на Русия да продължи да води своята агресивна война, включително чрез засилване на санкциите."

В публикация на "Известия", която съобщава за решението на Европейския съвет, е цитирана говорителката на руското МВнР Мария Захарова – тя е предупредила, че Русия ще предприеме "мълниеносни огледални мерки". Цитирано е и мнение на зам.-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова, която не смятала забраняваните издания за медии.

 

 

 

Свят