86 години от рождението на проф. Веселин Димитров

  • 19.05.2024
  • Фейсбук
Проф. д-р Веселин Димитров (19.05.1938-25.06.2009)

Днес, на 19 май, се навършват 86 години от рождението на проф. д-р Веселин Димитров (19.05.1938-25.06.2009) – ярък български журналист, радиоводещ, университетски преподавател, доктор на науките и патрон на Музея за история на радиото в България.

Почит към паметта на проф. Веселин Димитров днес се отдава в публикация на Фейсбук страницата на Музея за историята на радиото в България, който носи неговото име.

Още като студент, през 1958 г. 20-годишният тогава Веселин Димитров започва да сътрудничи на Българското раадио (днес БНР).

През 60-те години е инициатор, организатор и първи водещ на първата у нас сутрешна информационно-музикална радиопрограма "От 6 до 8", която се излъчва на живо. Той е сред създателите на програма „Хоризонт“, на предаването „България - дела и документи“ (заедно с М. Радуков) и на „Разговор с вас“ (заедно с Божана Димитрова).

От 1970 г. Веселин Димитров е преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ - първо в специалността "Журналистика" към Фкултета по славянски филологи, а по-късно и във Факултета по журналистика, след създантето му през 1974 г.

От 1995 г. до 2003 г. е декан на факултета, чието пълно наименование вече е Факултет по журналистика и масова комуникация (ФЖМК). Създател е на Университетското радио „Алма Матер“.

Автор е на повече от 10 книги, между които двутомника „История на радиото в България“, и „Радиопрограмата“ – двете дисциплини, преподавани от проф. В. Димитров във ФЖМК.

Стотици съвременни журналисти са били негови студенти. През 1998 г. става един от създателите (заедно със Захари Миленков) на Музейната експозиция за история на радиото в България.

Носител е на множество отличия, между които наградата на БНР “Сирак Скитник“ за цялостен принос в развитието на радиото и орден „Св.св. Кирил и Методий“.

Нека на този ден си спомним легендарния глас на Веселин Димитров в ефира, неговата бърза и точна мисъл и реакции, познаването му в дълбочина на историята на българското радио, на комуникативните му умения и грижата му за студентите и факултета.

Музеят поднася своя дълбок ПОКЛОН пред паметта на проф. д-р Веселин Димитров.

Към този поклон се присъединява и СБЖ, сред чиито членове има многобройни възпитаници на ФЖМК и на проф. Веселин Димитров.


 

Представяме ви