Върховният съд в Лондон позволи на Джулиан Асанж ново обжалване на екстрадицията му в САЩ

  • 20.05.2024
  • edition.cnn.com

На състояло се днес в Лондон заседание на Върховния съд бе постановено, че основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж има право отново да обжалва вече взетото от британските власти решение за екстрадирането му в САЩ, където го застрашават 175 г. затвор.

Днешното решение бе отпразнувано като постигната на този етап съдебна победа от поддържащи Асанж демонстранти, които се бяха събрали пред сградата на съда в Лондон, предаде Си Ен Ен.

Правният екип на Асанж заяви на днешното изслушване, че съдиите Виктория Шарп и Джереми Джонсън не трябва да приемат условните уверения от американските прокурори, че той може и да се възползва от правата и защитата по Първата поправка на САЩ по преценка на американското правосъдие.

Адвокатите на Асанж предупредиха, че тази поправка няма как да действа за него, тъй като той не е американски гражданин, а австралиец.

В кратко решение съдиите заявиха, че предоставената от САЩ аргументация не е достатъчна и дадоха разрешение на Асанж за пълно обжалване във връзка с точките за свободата на словото и националността. Все още не е определена дата за следващото заседание.

52-годишният Асанж е издирван от американските власти по обвинения в шпионаж заради публикуваните в "Уикилийкс" хиляди секретни документи и дипломатически грами през 2010 г. и 2011 г. Асанж е застрашен да прекара остатъка от живота си зад решетките, ако бъде признат за виновен.

През март лондонският съд отложи решението си по екстрадицията, тъй като съдиите поискаха поредица от гаранции от американската страна относно защитата, осигурявана от Първата поправка, и относно риска от смъртно наказание.

Съединените щати няма да искат смъртна присъда, ако Асанж бъде екстрадиран, беше декларирано във Върховния съд в Лондон днес. „Съединените щати уверяват, че той няма да бъде съден за престъпление, което може да доведе до смърт“, посочват документи, представени от адвокати, представляващи правителството на САЩ.

Главният редактор на "Уикилийкс" Кристин Храфнсон коментира миналата седмица пред медиите случая на Асанж и съдебния процес като „нагласени“. „Това е институционална корупция на съдебно ниво. Джулиан Асанж е политически затворник“, каза Храфнсон.

През последните пет години Асанж е в лондонския затвор с повишена сигурност Белмарш, а близо седем години преди това бе под принудителна самоизолация в посолството на Еквадор в Лондон, където се бе укрил, за да избегне арест. Той винаги е твърдял, че искането за екстрадицията му е политически мотивирано и цели разправа с него заради разкритите в "Уикилийкс" военни престъпления на САЩ.

Алън Ръсбриджър, редактор на британския политически месечник Prospect Magazine, написа в коментар за Си Ен Ен, че работата с Асанж е „често неравномерно пътуване“, но че сътрудничеството им, докато Рисбриджър все още е бил главен редактор на The Guardian, е „революционно“. Той добави, че американският случай изглежда „като много закъснял опит да се накажат подателите на сигнали и да се обезсърчат журналистите, независимо дали са конвенционални или не, да си пъхат носовете там, където не са добре дошли“.


 

Свят