Нов вестник в Германия трудно може да оцелее

  • 23.05.2024
  •  newsroom.de

Новооснован вестник? В тези времена? На хартия? Това събитие, определяно като „сензация“, стана в северния германски град Фленсбург преди година, но се оказа, че не е лъжица за всяка уста, пише „medium magazin“, цитиран от newsroom.de.

Първият брой на „Wirklich“ („Наистина“) е публикуван през май 2023 г. - седмичен вестник от 16 страници на цена от 2,70 евро с амбициозен тираж от 15 000 копия. И това въпреки факта, че градът на фиорда Фленсбург с почти 100 000 жители вече има вестник на немски език - „Flensburger Tageblatt” (с тираж 16 800) и още един на датски език - „Flensborg Avis” (4 500), който се финансира от датската държава, пише още newsroom.de.

Година по-късно резултатите са повече от скромни. Само няколко седмици след старта тиражът беше намален до 2500. Вестникът стана по-тънък, а шрифтът - по-голям.

Симон Ланге, кметица на Фленсбург до изборите през 2022 г., стои зад проекта за местния вестник. 47-годишната политичка стана известена в цялата страна чрез кандидатурата си за председател на ГСДП. Тя мислеше, че има опит с пресата като обект на репортажи, а пък "Flensburger Tageblatt" (FT) никак не беше ласкав към нея. Говори се, че Ланге чувствала, че домашният й вестник й е „помогнал“ да се раздели с поста, припомня сайтът. През 2022 г. тя дори написа контраизявление до издателя на вестника. Създаването на нейн собствен вестник може да се тълкува като реакция на критичните репортажи на FT.

За Ланге да бъде издател е нова територия. Пред FAZ тя обясни мотивацията си, че „липса на местна журналистика“ води до това „хората вече да не гласуват“. Според нея създаването на нов вестник е нещо, „което укрепва демокрацията“ и осигурява медийно разнообразие. Конкуренцията в кръговете на един вестник обикновено е добре дошла, но финансовият риск е голям.

През февруари тази година Ланге предаде управлението на Марсел Летман, който иначе печели пари от реклами на големи дисплеи. Според него основната задача на „Wirklich“ все още е да генерира приходи предимно от абонаменти и да поддържа рекламния дял „значително по-нисък“ от редакционния. От началото на годината вестникът успя да „планира в по-дългосрочен план само от месец за месец“, казва Летман и добавя: - Би било хубаво, ако сме в безопасност до края на 2024 г. Но това все още не е така.”

През март беше назначен нов служител за продажби и маркетинг. От вече шестима постоянни служители, трима работят като журналисти. Главен редактор е Ланге. Малко преди годишнината тя беше интервюирана на две страници във вестника.

В интервюто тя говори за предизвикателствата и че „много неща се оказаха съвсем различни“, отколкото си е мислила. Наградата е „че хората от Фленсбург приеха вестника“. Някои пък пропускат факта, че добрите връзки на Ланге с кметството не са отразени в техния вестник. Във всеки случай вестникът все още не е привлякъл вниманието с горещи теми като „Пристанище Изток“. И това може да е най-големият проблем: че „Wirklich“ няма нищо общо с местните медии по отношение на журналистиката.

 

Свят