Възроденото списание „Български артист“ излиза на 24 май

  • 23.05.2024
  • БНР
Соня Йончева с екземпляри от списанието от началото на миналия век.

На 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. То възражда издание, което е излизало като официален орган на Съюза на българските драматични и оперни артисти от 1926 г. до 1934 г. 

Възроденото списание е дело на световноизвестна оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ Соня Йончева.

„Искам да издигна българския артист на пиедестал, да възвърна самочувствието му и да утвърдя ролята му в обществото. Това ще е платформа за творческите достижения на множеството дейци на културата у нас – един документ на времето, доказващ, че за да просперира нацията ни, тя трябва да подкрепи, обикне и заживее с изкуствата така, че те да трансформират България в социален, икономически, културен план. В нашата Родина има толкова много талант и той следва да се превърне във визитната ни картичка пред света, но и да е източник на обединение, вдъхновение и развитие за самите нас и децата ни“, посочва Соня Йончева на страниците на първия брой на новото издание.

Списанието “Български артист“ се появява за първи път през 1926 г. и до 1934 г. излиза като официален орган на Съюза на българските драматични и оперни артисти. На страниците му се разглеждат теми като “Човешките права на артиста“, “Обществените театри в Германия и нашите театри“, “Елементи на драматическото изкуство“, “Значението на оперния хор“, “Постигане на музикално разбиране“...

Още в първия брой на “Български артист“ от 2024 г. се прави съпоставка със съвременното “музикално разбиране“ на публиката. Във всеки брой е планирано да се изгражда подобен мост с времето отпреди век, за да може да се вгледаме в предизвикателствата, но и в решенията за културния сектор на България.

“Това, което съм изненадана да видя, е, че, от една страна, много от проблемите, за които говорим днес, са съществували и тогава - и то не само в български контекст, защото това е била медия с европейски облик и съдържание. Има чувствителни теми, които никой не е посмял да разреши цял век и за мен това е шокиращо! От друга страна обаче, тази актуалност може да си обясним и с факта, че ние пресъздаваме изкуство, което се е зародило преди 400-500 г. /в случая с операта/, а при театъра – още от дълбока древност; и формите, доказали се като успешни през времето, се променят много трудно, макар днес да се търсят и по-модерни изразни средства“, споделя още Соня Йончева, цитирана от БНР.

В новото издание ще бъдат помествани портрети на артисти, интервюта, репортажи от музикални събития; теми, свързани с връзката между изкуството и психичното здраве, силата на културната дипломация, авторски рецензии за изложби, оперни и театрални спектакли, концерти и кино. Важна част е и представянето на “Културен календар“ с предстоящи фестивали, творчески сезони и бележити събития в областта на изкуството у нас.  

През първата година от публикуването си списание “Български артист“ ще бъде тримесечник. Пилотният брой е хартиено издание, а от есента се очаква дигитално издание, чийто пълен архив ще бъде достъпен срещу абонамент.

Освен в разпространителската мрежа, списанието ще се продава в Античния театър в Пловдив при завръщането на Соня Йончева в родния й град с концертно изпълнение на операта “Тоска“ от Пучини на 4-и юни, посветено на 100-годишнината от смъртта на композитора и 70-годишнината от основаването на Пловдивската опера.

 

България