Драстично увеличение на езика на омразата през 2023 г. в Германия

  • 25.05.2024
  • djv.de

Федералната криминална полиция (БКА) за политически мотивирани престъпления в Германия обяви, че през 2023 г. са регистрирани около 8000 престъпления, използващи „език на омраза“ като средство за престъпление, съобщава djv.de. Увеличението е от около 136 процента в сравнение с 2022 г. съобщават от полицията.

„Това е тревожна тенденция“ - казва председателят на Асоциацията на германските журналисти (DJV) Мика Бойстер. Според обратната връзка от членовете на асоциацията, получателите на съобщения на омраза често включват журналисти, които проучват екстремистки партии или отразяват като репортери в екстремистки митинги или демонстрации, пише Хендрик Цьорнер в djv.de .  

„В допълнение към въздействието върху засегнатите, съществува риск изказът да бъде трайно отровен - предупреждава председателят. - Ако непрекъснато трябва да се занимаваме с коментари на омраза, няма да имаме време или място за други теми.“

В този контекст Бойстер приветства намерението на федералния министър на вътрешните работи Нанси Фейзер да предприеме решителни действия срещу екстремистките престъпления. „Свободната журналистика и откритата комуникация трябва да продължат да са възможни. В противен случай враговете на демокрацията ще вземат връх. А това не бива да се случва” – смята Бойстер.

 

Свят