90-годишната Клаудия Албъкърк  продължава да снима Гран при на Монако

  • 27.05.2024
  • aipsmedia.com
Фотографката Клаудия Албъкърк на трасето на Формула 1 на Гран При на Монако през 2021 г.

Една достолепна дама с фотоапарат открадна част от вниманието на всички преди седмица на Гран при на Монако във Формула 1. Това бе американската фотографка Клаудия Алберт Албъкърк, която тази година празнува своята 90-та годишнина.

През лятото на 1949 г. тя прави първата си снимка на водопад в Булонската гора в Париж, Франция. Този момент разпалва страстта й за цял живот. „Получих първата си камера, само с един кафяв бутон, на 15 години. Натискате го и картината се появява. Тогава осъзнах желанието си да уловя красотата и си казах, че ще покажа на света какви чудеса виждам с очите си”, казва тя пред Надин Алшейх Хасан за aipsmedia.com.

Историята на Албъкърк не е на нормален фотограф. Тя започва холивудска кариера като актриса през 1966 г. по договор с Columbia Studios. Филмовата й работа я отвежда в Съединените щати, Мексико и Испания, а интересът на Клаудия към улавянето на моменти се простира от това да бъде пред камерата до овладяване на изкуството зад нея. И стига до там, че от години е личен фотограф на принца на Монако Албер II и семейството му, но тактично и с притеснение отбягва отговори на тази тема.

Преходът на Клаудия от актьорство към фотография е подхранен от любовта й към шоубизнеса и желанието й да демонстрира красотата на живота. „Актьорството беше първата ми любов, но фотографията ми позволи да покажа на света колко красив може да бъде животът.“

От всички неща, които Клаудия може да работи, преди и след Холивуд, тя най-силно е запленена от състезанията на Формула 1. „Винаги ме привличат смелчаци и  адреналинът да тече във вените. Донякъде и аз самата бях смела. Усещането да скачаш от една скала на друга с мотоциклет или да паднеш от хеликоптер на кон, чуването на рева на двигателите от Формула 1 е много вълнуващо.”

За предизвикателствата като жена във фотографията на моторните спортове и ранните години от нейната кариера тя каза: „Не наричам това да си жена за предизвикателство. Ако имаш достатъчно желание и страст, винаги ще намериш начин. За един фотограф истинското предизвикателство е да бъде на точното място в точното време – зависи от късмет и малко умения...”

Един от най-ценните спомени на Клаудия е срещата с покойния трикратен световен шампион във Формула 1 Аертон Сена на Гран При на Монако. „Първата ми Гран При... Не помня точно датата, обаче винаги помня „топ историите“ в живота си, онези, които са важни за мен.. и един такъв момент беше срещата със Сена.”

Развитието на технологиите оказа значително влияние върху работата на Клаудия. „Късметлийка съм, че имам няколко колеги, които ме държат в крак с най-новите технологии, които се считат за жизненоважни инструменти за нас фотографите. Трябва да вървя с новото поколение, от което все още съм част, защото съм жива. Животът с различни поколения изисква адаптация и сега използвам най-новото издание на цифровите фотоапарати.“

Въпреки технологичния напредък, Клаудия вярва, че човешкият елемент е незаменим. „Точно както във Формула 1 - колите стават все по-бързи и по-леки, но човешкият елемент все още е това, което има значение. Възхищавам се на човешкия капацитет в строителството, технологиите и всичко, което хората правят, те използват мозъка си. Все пак се надявам да не унищожим планетата със собствените си ръце.“

Клаудия е предпазлива относно изкуствения интелект (ИИ). „Аз съм много романтичен човек, обичам повече красотата и когато правя снимки искам да уловя душата на човека, затова казвам - изпратете ми съобщение за света с очите си и просто се усмихнете“. Технологичният напредък може да бъде плашещ, днешните бързострелни камери могат да заснемат 30 кадъра за секунда, а утре ще бъдат 100 за секунда и според нея това вече не е фотография.

„Липсват ми старите времена, когато трябваше да уловиш изражението на някого, сега вече не правим това, нещата са по-изкуствени. ИИ е меч с две остриета, ако не знаем как да се справим, особено с настоящите войни, оръжия и армия, можем да прекратим съществуването си.“

Пътуването на Клаудия Албъкърк от Холивуд до сърцето на Формула 1 е пример за страст, адаптивност и издръжлив човешки дух. Нейната история продължава да вдъхновява фотографи и мечтатели по целия свят.

 

Свят