В СУ ще се проведе публична дискусия за хуманитарната катастрофа в Газа

  • 31.05.2024
  • baricada.org

В събитието ще вземат участие правозащитници, общественици, журналисти, преподаватели и представители на палестинската общност.

Публична дискусия, посветена на задълбочаващата се хуманитарна катастрофа в Ивицата Газа, ще се проведе в Софийския университет във вторник, 4 юни, пише baricada.org.

През изминалия месец близо един милион палестинци са били принудени да се изселят, много от тях за пореден път, заради офанзивата на израелската армия срещу град Рафах, където бе изтласкана по-голямата част от населението на Ивицата.

Израел разширява военните си действия въпреки разпореждането на Международния съд незабавно да прекрати офанзивата в Рафах. На 20 май  прокурорът на Международния наказателен съд заяви, че иска заповеди за арест за извършване на военни престъпления на лидери на Израел и палестинското ислямистко движение „Хамас“, включително на израелския премиер Бенямин Нетаняху и министър на отбраната Йоав Галант.

Според ООНq след като Израел затвори граничния пункт свързващ Рафах с Египет на 7 май, доставките на хуманитарни помощи в Газа са спаднали с 67%. Още преди това допусканите от Израел доставки не бяха достатъчни, за да предотвратят масов глад за живеещите в отчайващи условия цивилни.

От октомври 2023 г. досега броят на убитите палестинци газа е поне 36 хиляди, като над 15 000 от тях са деца. Още поне десет хиляди души се водят изчезнали под развалините, а над 81 000 са ранени. Официалната статистика вероятно силно подценява броя на жертвите поради размера на разрушенията и унищожената здравна система в Газа.

За същия период в окупирания Западен Бряг израелската армия и въоръжени заселници са убили поне 519 палестинци, включително над 130 деца, а ранените са над 5000 души.

Дискусията, организирана от неформална група студенти и преподаватели, ще се проведе на 4 юни от 17:00 ч. в 65 аудитория на Ректората в южното крило на Софийския университет.

Сред участниците са Красимир Кънев, учредител и бивш председател на Българския хелзинкски комитет, правозащитникът и главен редактор на сайта “Маргиналия” Юлиана Методиева, журналистът и писател Димитър Кенаров, правозащитникът и издател Виктор Лилов, бившият външен министър и председател на Народното събрание Георги Пирински, преводачът-арабист и преподавател Мая Ценова, както и представителите на палестинската общност в България Рама Догмуш и Камал Догмуш.