Издателите на печат в Германия с призив към политиците

  • 10.06.2024
  • newsroom.de
Снимка: Архив

Германските издатели на печатни издания отново призовават политиците за повече правила за конкуренцията, за да запазят пресата, съобщава newsroom.de, цитирайки ДПА.

Те търсят повече синергии помежду си, за да оцелеят на дигиталния пазар. Според тях е необходим напредък в германското и европейското законодателство в областта на конкуренцията, така че издателите на печата да могат повече да си сътрудничат , пише още newsroom.de.

Това става ясно от меморандум на издателите, който председателят на Медийната асоциация на свободната преса (MVFP) Филип Велте представи на медиен конгрес в Берлин в края на миналата седмица. Според тях националните медийни пазари все още са регулирани в много малък мащаб.

В същото време издателите в Германия продължават да критикуват факта, че нито Федералната служба за картели, нито Комисията на ЕС досега са успели ефективно да овладеят пазарната мощ на големите технологични компании. Монополите в дигиталния свят се превърнаха в реална заплаха за икономическата основа на висококачественото журналистическо съдържание.

Издателите също искат повече правна свобода за съюзи помежду си.

По-нататък в меморандума се казва, че съществуващи структури на отделни издатели би трябвало да могат да се използват съвместно. „Без тези синергии и ефективност е трудно да се реализира високото качество на журналистическата работа при големите инвестиции в цифровата трансформация.

Това икономическо сътрудничество в разпространението на нашите продукти, в маркетинга на рекламата или дори съвместната инвестиция в нови системи става все по-уместен аспект за осигуряване на бъдещето на индустрията.“

Издателите на печатните издания критикуват и системата за обществено радиоразпръскване на ARD, ZDF и Deutschlandradio. Говори се за „безгранично разширяване“ заради цифровите технологии.

През последните години критиките от издателите на вестници и списания станаха по-шумни. Те искат политиците ефективно да ограничат изкривяването на конкуренцията, което е „все по-опасно за свободната преса, така че предлаганите безплатни обществени услуги по цифровите канали вече да не са в пряка конкуренция с предложенията на издателите.“ Или по-конкретно казано - текстовете в интернет на обществените услуги да са строго ограничени.

 

Свят