Известеният ирански журналист и кандидат за президент Яшар Солтани бе осъден на 13-месеца затвор

  • 10.06.2024
  • БТА
Известният ирански журналист Яшар Солтани. Снимка: Социални медии

Известният ирански журналист Яшар Солтани (Yashar Soltani) , разследвал корупционни схеми в страната, бе осъден на 13-месеца лишаване от свобода по обвинение в "разпространяване на лъжи с цел да се всее смут в обществото", предаде Асошиейтед прес.  В момента той е един от водещите кандидати в президентските избори, насрочени за 28 юни

Иранската държавна информационна агенция ИРНА съобщи, че апелативният съд е издал присъдата срещу Яшар Солтани, след като 17 ищци са обжалвали решението на по-долна инстанция, информира БТА. Не се оповестяват подробности за по-ранните етапи на делото. 

През последните години Солтани редовно публикуваше журналистически материали за корупция в държавни органи. През последните няколко месеца властите задържаха още няколко журналисти и активисти по обвинения, свързани със сигурността на страната. 

През 2019 г. Солтани беше осъден на пет години затвор след серия от репортажи, в които се говори за големи корупционни схеми в имотни сделки, свързани с тогавашния кмет на Техеран Мохамед Багер Калибаф.

М.Л.

Свят