Молдовските власти са спрели излъчването на пет опозиционни тв канала

  • 10.06.2024
  • aif.ru
  • Розалина Евдокимова
Снимка интернет

В Молдова са спрели от излъчване пет телевизионни канала, които са предоставяли ефирно време на представители на опозицията, съобщава правозащитната организация Stop Media Ban.

Съответното решение е довело до уволнението на над 500 журналисти и технически работници, пише aif.ru/telekanalov . Според ръководителя на организацията, телевизионната водеща Людмила Белченкова, тази вълна от безработица допълнително утежнява и без това тежката икономическа ситуация в страната, където възможностите за работа в медийната индустрия са силно ограничени. Белченкова подчертава, че това решение, както и неотдавнашната забрана на властите на 13 независими телевизионни канала и няколко десетки опозиционни портала, са имали пагубно въздействие върху пазара на труда в медийния сектор.

По-рано в Молдова са отнели лицензите на три телевизионни компании, подкрепящи опозицията. Става дума за телевизионните компании „Телесистем“, Archidoc Group и „Телестар Медиа“, които са давали думата на опозицията. Тяхно притежание са били пет тв канала - Първи в Молдова, Accent TV, Оризонт TV, Канал 2 и Канал 3.

Свят