Разкази на Здравка Евтимова са издадени в Германия, Англия, Египет и Испания

  • 10.06.2024
  • БТА
Здравка Евтимова. Снимка: личен архив на писателката

Разкази на Здравка Евтимова са издадени в Германия, Англия, Египет и Испания, съобщи писателката.

В Германия издателството Eta Verlag публикува сборника „Кръв от къртица“, съобщава БТА. Редактор, преводач и съставител на сборника е Андреас Третнер. В превода от български на немски език участват още Александър Зицман и Елвира Борман – Насонова. Книгата е подкрепена след селекция по програмата Creative Europe на Европейския съюз.

„Имаме удоволствието да ви представим нашия шести автор от поредицата „Фрагменти от една жена“ - Здравка Евтимова! Като многократно награждаван писател, тя е публикувала пет романа и пет сборника с разкази. Нейните творби са очаровали читателите в САЩ, Великобритания, Канада, Гърция, Холандия, Италия, Китай, Сърбия и Северна Македония. Изключителен разказвач, когото имаме удоволствието да приветстваме“, пишат издателите, цитирани от Евтимова.

Английското издателство Snuggly Books публикува сборника с разкази от Здравка Евтимова „Laura”. Редактор и съставител на книгата е английският писател и литературен критик Куинтин С. Крисп. В „Laura” са включени четири разказа на Евтимова. Сред тях има истории за любов, загуба, силна ракия, за мечтател, изолиран в живота на село Трън, и за учителка, която е по-нервна от учениците си, и започва работа в странен нов град, разказват издателите.

В началото на тази година „Кръв от къртица“ е издаден на арабски език от издателство „Сефсафа“ в Египет. Поетът Хайри Хамдан е и съставител на сборника с разкази. Книгата е публикувана с подкрепата на националния фонд „Култура“.

През месец май „Кръв от къртица“ излиза още в Испания. Сборникът е издаден от Baile del Sol, с подкрепата на националния фонд „Култура“ и в превод на Мария Вутова.

Всеки от отделен сборник „Кръв от къртица“ е различен, като се състои от разкази, подбрани от съставителите и приети за публикация от съответните издателства, посочва Здравка Евтимова.