„Билд” вече не разрешава на политиците да редактират интервютата си

  • 11.06.2024
  • newsroom.de
Марион Хорн. Снимка: turi2.de

Германският вестник „Билд” вече не разрешава да се правят редакции на политически интервюта, съобщава newsroom.de, позовавайки се на информация на агенция КNА.

„Вярвам, че това е добре за нашия авторитет и за този на политиците,“ зяви главната редакторка на „Билд” Марион Хорн на конгреса на Медийната асоциация на свободната преса (MVFP). Не става въпрос за „водене на политика зад кулисите“, а за по-голяма достоверност, допълва Хорн, цитирана от newsroom.de.

„Ако получим обратно редактирани интервюта, в които почти всичко е променено и написано отново, това определено не допринася за достоверността и не се възприема от потребителите на медиите. Това важи и за „изгладения немски език“, който няма много общо с нормалното изразяване. Разбира се, че премахваме „хм“ и „о“, но казаните думи трябва да останат,“ отбелязва Хорн.

Новата практика вече доведе до това, че някои политици отказват интервюта на вестника. Така вестник  „Билд” се откъсва от принципите, които досега са били задължителни за издателство „Aксел Шпрингер“. В „Насоките за журналистическа независимост“, въведени през 2012 г. като допълнение към Кодекса за пресата, се посочва следното за „обработката от източници“: „Журналистите в „Aксел Шпрингер“ обикновено гарантират, дори в случай на особен натиск върху крайния срок, че за издаването на интервютата има устно или писмено разрешение от интервюирания, освен ако не са документирани други споразумения.“

Разрешаването на редактиране на интервюта преди да се пуснат за печат е обичайна практика в Германия, но многократно е критикувана, тъй като партньорите в интервюто могат да оттеглят нежелани изявления или да променят съдържанието. Тази практика не съществува в други страни, например в САЩ или Великобритания, нито по телевизията и радиото, пише newsroom.de.

 

Свят