Германската асоциация на журналистите зове издателите да защитават медийните работници

  • 12.06.2024
  • djv.de
Председателят на DJV Мика Бойстер. Снимка: Волфганг Кюхнер, DJV Hessen

Асоциацията на журналистите в Германия (DJV) реагира на убедителната победа на „Алтернатива за Германия“ (AfD) на европейските избори, особено в източната част на страната, където дясноекстремистката партия е на първо място в почти всички избирателни райони, съобщава djv.de. Браншовата организация поде медийна кампания и призова медийните компании да се присъединят към Кодекса за защита на журналистите.

„Опасяваме се - казва председателят на DJV Мика Бойстер, - че враговете на пресата ще вземат надмощие и атаките срещу медийните работници ще се увеличат – особено по време на кампаниите за федералните избори, които предстои да започнат в Бранденбург, Саксония и Тюрингия.” Няма съмнение относно необходимостта от отразяване, а „репортерите на място трябва да могат да разчитат на факта, че техният издател или телевизионен оператор ще ги подкрепят в конфликтни ситуации“, добавя Бойстер.

Кодексът за защита на журналистите, който влезе в сила в началото на 2022 г. и който DJV подкрепя, включва стандарти за медийните компании и конкретни защитни мерки в подкрепа на журналистите, припомня Хендрик Цьорнер в сайта на Асоциацията djv.de. Освен всичко друго, предоставя се психологическа и правна подкрепа. Предвидени са и много практически мерки, включително определяне на лице за контакт в съответната медийна компания.

Десет медийни компании досега са се присъединили към Кодекса за защита, включително Германската агенция по печата (ДПА), Südwestdeutsche Medienholding, Spiegel, Zeit и медийната група Funke.

„Като се има предвид ситуацията на перманентна заплаха, това може да е само начало“, казва председателят на DJV.

 

Свят