Соня Момчилова след изборите: Медиите са в паралелна вселена и затова сега са изненадани

  • 12.06.2024
  • Фейсбук
Соня Момчилова. Снимка: личен профил във Фейсбук

Соня Момчилова, член на СЕМ и доскорошен негов председател, публикува на 10 юни на личния си профил във Фейсбук свой коментар по повод медийните реакции на изборния резултат след вота "две в едно" на 9 юни.

Ето какво написа Соня Момчилова в своя Фейсбук на следващия ден след изборите – 10 юни:

Всички традиционни медии са изненадани. Медиите, които, предполага се, трябва да живеят с пръст на пулса на обществото, да бдят за появата на нови явления, събитийни предпоставки и енигматични субекти...

Появи се и нов термин. Току що го родиха двама политолози и един социолог:"паралелна публичност".

Как иначе. Закономерно е. Медиите отдавна действат в съзвучие с графика на управляващите. Те легитимират официалната публичност. Ако не отразяват светлината на политическите звезди, умуват как да изпреварят безпримерните им подвизи и да ги зарадват в аванс, с приемливо обяснение на абсурдните им политики.

Медиите са в паралелна вселена и затова сега са изненадани.

Хората не са. Те са от другата страна.

Другите, алтернативните медии, присмехулно игнорираните и подценявани, безбюджетните и рискуващите да бъдат премахнати, поради липса на достатъчна коректност те се интересуваха от придобилите слава за една нощ, довчерашните маргинали и оправдаха мисията на почтеното, комуникационно посредничество.

Останалите заработиха заплатите си и одобрението на онези, които излиза, че са автентичните им работодатели.

Санкцията Загуба на доверие е най-жестоката присъда.

Тя винаги води до обедняване, първо под формата на морално опустошение, след това идват и финансовите загуби.

Дали вече е по-ясно, защо тълпата все по-често предпочита митовете пред свидетелските разкази за пищните плащове на голи величия? Едва ли.