Музейни експерти от Южна България проучиха опита на Италия

  • 14.06.2024
  • СБЖ
  • Златка Михайлова

Експерти от единадесет музея в Тракийския туристически район пътуваха до Италия , където се запознаха с опита на различни туристически обекти и институции в областите Пиемонте и Ломбардия.

В град Кастелето сопра Тичино бяхме приветствани от кмета, пръв лектор бе Алберто Бонисоли, бивш министър на култура и туризма,разказа директорът на Историческия музей в Свиленград Елена Митева, член на СБЖ.

Специалистите са посетили езерото Маджоре ,Музея на дизайна в Милано, чиято експозиция представя над 2300 продукта, отличени с престижната награда „Златният компас“. Останали са очаровани от пинакотеката Брера, където в повече от 30 зали се съхраняват произведенията на известни италиански художници от различни епохи. Възхита предизвикали Базиликата Санта-Мария-Маджоре в Бергамо, Музеят на цигулките в Кремона със звездата на хранилището – Страдивариус и други обекти, които привличат милиони посетители от цял свят. Музейните експерти от Южна България са обсъждали технологични решения, прилагани в експонирането, начини за презентация на обектите и експозициите в тях, обучението на ученици и преподаватели, и приложим ли е този опит в Тракийски туристически район.

Пътуването , отразено и в италиански медии, бе организирано по проект „Развитие на компетенции на професионалисти в музеите,“ финансиран от европейската програма Erasmus+ . На последвалата работна среща в Организацията за управление на Тракийски туристически район със седалище Пловдив музейните експерти споделиха впечатления и добри практики от Италия за работа в мрежа и сътрудничество с колеги на транснационално и регионално ниво.

Сред партньорите на Тракийски туристически район е и БНТ-Пловдив.