„Репортери без граници“ : 7 препоръки към ЕС за изкуствения интелект и информацията

  • 14.06.2024
  • RSF/СБЖ
Снимка: RSF

Тъй като започва нова глава за Европейския съюз (ЕС), „Репортери без граници“ (RSF) приветства вече постигнатия исторически напредък в регулирането на цифровите платформи и изкуствения интелект (AI).

Да припомним, че сайтът на СБЖ вече ви информира за създадената в Брюксел Служба за изкуствения интелект, което направи ЕС пионер в тази сфера. „Репортери без граници“ обаче подчертават недостатъците в защитата на правото на информация и разкрива седем препоръки относно ИИ в информационното пространство, призовавайки новоизбрания парламент и европейските институции да ги приемат.

ЕС е пионер в регулирането на цифровите платформи, ИИ и насърчаването на правото на надеждна информация. По време на мандата 2019-2024 г. регионалният орган прие няколко знакови закона, включително Регламента за цифровите услуги (DSA), Закона за изкуствения интелект и Закона за свободата на медиите (EMFA).

С началото на новия законодателен мандат на Европейския парламент е изключително важно да продължим да даваме приоритет на правото на надеждна информация.

Това епричината „Репортери без граници“ да представи на ЕС своите 7 препоръки за защита на информационно пространство, доминирано от ИИ. Тези препоръки са разделени на три ключови измерения: засилено регулиране, по-амбициозни политики за обществена подкрепа и истинско институционално управление в тази област.

„Информацията е една от областите, които са най-сериозно застрашени от развитието на изкуствения интелект, ако не е регулирана. Изненадващо, тя не се счита за сектор с „висок риск“ от закона за ИИ. Освен това е изключена от 14-те „стратегически сектора“. Призоваваме ЕС да се справи с тези недостатъци чрез укрепване на законодателната рамка и разработване на амбициозни публични политики и управление на ИИ в информационното пространство.“, пише на сайта на „Репортери без граници Артър Гримонпонт, ръководител на AI и Global Challenges Desk в RSF

Ето и 7-те препоръки на към ЕС относно ИИ и правото на информация.

По отношение на регулирането RSF подкрепя:

1. изпълнението на задължение за системите с ИИ, които играят централна роля в разпространението на информация, за разширяване на надеждни източници;

2. установяване на режим на отговорност за създаване и разпространение на дийпфейкове;

3. справедливо възнаграждение за творци, чието съдържание се използва за обучение или хранене на модели.

По отношение на политиките за обществена подкрепа RSF призовава ЕС да:

4. признават информацията като приоритетна област за разработването на надеждни системи за ИИ;

5. масово финансират независими изследвания в тази област.

По отношение на управлението RSF призовава ЕС:

6. дават приоритет на сътрудничеството пред международната конкуренция;

7. индексира средствата за публично регулиране към силата на индустрията, която има за цел да контролира.

М.Л.

Свят