„Под сенките на залеза“ на Пенчо Чернаев - свидетелство за времето
  • 22.11.2022 11:47

Наскоро в Националния литературен салон „Старинният файтон“ се състоя представянето на най-новата книга на журналиста и известен публицист Пенчо Чернаев „Под сенките на залеза“.

Първото запознаване на Испания с България е дело на двама журналисти през 1877-1878 г.
  • 11.11.2022 10:20

Испанистът и изследовател Венцеслав Николов представи на семинар в БАН интересен обзор за писмените свидетелства на шестива испанци за страната ни в течение на около 60 години – между Руско-турската освободителна война и навечерието на Втората световна.

Проф. Минка Златева: Журналистът пише историята на своето съвремие и след години неговите творби стават част от историята
  • 24.10.2022 18:37

С проф. Минка Златева винаги е интересно да се разговаря, защото нейните мъдри слова не само ни откриват интересните ѝ размисли за нашия занаят, но и ни дават нови познания, подсказват ни как в днешното време журналистът може да опази своето достойнство на професионалист, защитник на свободата на словото и истината.

Отиде си Милен Гетов, който живя „Живот като на кино“
  • 22.10.2022 11:22

На 96 години ни напусна големият български режисьор и журналист Милен Гетов. Животът му беше толкова цветен и многообразен, че за него с пълна сила важи изразът "живот като на кино".Тъжно е, когато се разделиш с човек, от когото си черпил много полезни и ценни съвети, и който ти е дал урок за това, че няма нищо по-прекрасно да живееш така, че съвестта ти да остане чиста.

Почетен плакет на вицепрезидента и „Златно перо” на СБЖ за 100-годишнината на Анжел Вагенщайн
  • 18.10.2022 16:30

Заредено с много обич и топлота бе отбелязването на 100-годишнината на големия сценарист, писател, режисьор, общественик, антифашист и хуманист Анжел Вагенщайн в Дома на киното навръх юбилейния му рожден ден на 17 октомври.

И на 80 години „нежеланият репортер” Гюнтер Валраф не спира разследванията си
  • 14.10.2022 08:25

Какво прави днес легендарният разобличител на Шпрингер, на расизма и гастарбайтерството в Германия, на "черните полковници" в Гърция, на десните пучисти в Португалия? Все същото - разобличава.

Проф. Маргарита Пешева за книгата на Анна Заркова: Невъзможната дума "Свобода" в разследващата журналистика днес
  • 10.10.2022 15:04

В българската журналистика, е много трудна свободата да търсиш истината, въпреки всичко – нежеланието на властта, съпротивата на бизнес и политическия елит, нарастващият страх на медийните собственици, неизбежните „капани” на общественото мнение. За тази толкова опасна свобода и воля на седем разследващи журналисти в нашата медийна среда, професионално и много увлекателно разказва Анна Заркова в най-новата си книга.

Доц. Соня Алексиева ни води из китайската история, култура и икономика с 25 интервюта на 400 страници
  • 29.09.2022 09:22

Днес е премиерата на „Китай през погледа на българите” от доц. Соня Алексиева. Книгата на известната журналистка и авторитетна университетска преподавателка ще бъде представена в Китайския културен център от 18.00 ч. Разговаряхме по този повод с авторката.

Проф. Лилия Райчева: Смисълът на медиите е в разумната обществена дискусия за социално сближаване
  • 22.09.2022 12:06

Разговаряме с проф. Лилия Райчева за обобщението около състояла се в София работна среща на ръководения от нея международен проект под надслов „Критично изследване на медийните рискове и възможности за делиберативна комуникация: Сценарии за развитие на европейския медиен пейзаж“.

Енчо Господинов увековечи МДЖ с участието си в сборник
  • 18.09.2022 09:15

Яркото перо на международната журналистика и световната дипломация Енчо Господинов е избрал да участва със свой колоритен разказ за Международния дом на журналистите в сборника на издателство "Кръг", включващ 23 истории на различни автори за летуването по Черноморието ни преди 30-40 години. Заглавието на книгата е "Морето преди бетона. Голи и солени" и в нея участват още автори като Кристина Патрашкова, Мариана Мелнишка, Михаил Вешим, Иво Беров, Соломон Паси и др.