“Репортери”: България не е добър ученик по свобода на словото

10.12.2010 /15:11 | Автор : Авгелина Пискова | Източник: БНР/“Хоризонт” Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В европейските класации България е част от страните, които са най-зле поставени, от тези, които са най-назад в сравнение с останалите страни от ЕС, смята генералният секретар на “Репортери без граници” Жан-Франсоа Жулиар.

Г-н Жулиар, стана дума за свободата на словото, от една страна, и за икономическото развитие, корупцията и организираната престъпност, от друга. Как виждате свободата на словото в този контекст?

Свободата на словото не върви добре. Днес има много повече врагове на неговата свобода, отколкото преди няколко години.Тогава предимно държавният апарат се разправяше с журналистите и свободата на словото.

Днес икономиката взема връх. Има все повече хора и групировки, които искат да накарат журналистите да  млъкнат. Имам предвид и държавния апарат, но и групировки, които упражняват икономически натиск, дружества, които искат да
затворят устата на журналистите.

Става дума за лобита, за хиляди, свързани с мафията, които не искат да се осветли криминалната им дейност. И наистина остава усещането, че става
все по-опасно да си журналист във все повече страни.

Не говоря само за страните, където има война като Афганистан и Сомалия.
Опасно е и в държави, където има например политическа криза.

В този смисъл къде поставяте България и каква е представата за нея по отношение свободата на словото?

България не е добър ученик по отношение на свободата на словото. В европейските скали тя е част от страните, които са най-зле поставени. Знаете, че всяка година се публикува класация  на страните за свобода на словото. България е от тези, които са  най-назад в сравнение с останалите от ЕС.

Защото у вас има групировки, част от организираната престъпност, които понякога действат изключително  чрез насилие, в това число и чрез убийства, какъвто беше
случаят с един журналист преди 2 години.

Така че България е част  от тези страни, където има риск, в това число и за живота на журналистите, когато разследват чувствителни теми. Остава усещането, че българските власти все още не са взели предвид достатъчно този проблем и не са задействали достатъчно средства за борба срещу тези явления и защита на журналистите.

Сигурно сте чували за групировки в България, които купуват медии и чийто произход е твърде неясен?

Да, наистина. Знам за финансиране на медии на България, което е твърде неясно. Има усещането, че у вас, както и у нас, собственици купуват медии не за да информират българите, а за да  обслужват личните си интереси чрез тях.

Тоест чрез тях те си купуват влияние или за политическите си интереси, или за
икономическите. А това никак не е чисто.

Смятате ли, че интернет пространството, и по-точно блогосферата, спомага за свободата на словото или пък има обратния ефект?

Блогърът има пълна свобода на словото. По-интересното е това, което той прави с нея, защото тази свобода има смисъл, когато е полезна и е в полза на общата информираност.

Проблемът на блоговете и блогърите като цяло е, че там има всичко - и най-доброто, но и най-лошото. Вярно е обаче, че интернет играе основна роля, особено в тези страни, където традиционните медии не са свободни.


Сподели в
 

Този месец Би Ти Ви Новините навършиха 20 години. По този повод водещите, репортерите и продуцентите от телевизията разкриха тайни от работата на нюзрума, които обикновено остават скрити за зрителите.

27.11.2020/13:55

Радиожурналистът Румен Стоичков отново е събрал житейски истории и пътеписи в нова книга, озаглавена „По билото на миналото“.

25.11.2020/15:25

Covid-19 опустоши медийната индустрия, като затвори киносалоните и тематичните паркове, обърка спортните програми и намали драстично бюджетите за реклама - и няма никакви изгледи възстановяването от това да е бързо или лесно.

16.11.2020/10:50

В ход е петият практически курс „Достъп до информация и обществени комуникации“, воден от Програма "Достъп до информация" (ПДИ) пред студенти по журналистика и международни бизнес комуникации от Нов български университет, съвместно с департамент „Медии и Комуникация“.

11.11.2020/15:25

Конкурсът за зелена журналистика „Див кестен“ се организира за първа година и цели да отличи високите постижения в отразяването на актуални теми, свързани с природата в България и нейното опазване.

30.10.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Те са различни по съдба, националност, възраст, професионален път – но ги обединява едно: приели са нелеката участ на българите като своя мисия, отдали са най-добрите си години да им помагат в изстрадани, най-решаващи за бъдещото им времена.

30.11.2020 /16:23 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Има такова печатно издание у нас. Излиза вече век и половина. Едва ли неговите създатели са си представяли, че ще оцелее толкова дълго, през толкова различни епохи и събития. Още повече, че тогава, когато се появява, животът на българските вестници и списания в повечето случаи е бил твърде кратък.

30.11.2020 /16:51 | Автор: Боян Бойчев | Източник: Дума

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки