“Репортери”: България не е добър ученик по свобода на словото

10.12.2010 /15:11 | Автор : Авгелина Пискова | Източник: БНР/“Хоризонт” Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В европейските класации България е част от страните, които са най-зле поставени, от тези, които са най-назад в сравнение с останалите страни от ЕС, смята генералният секретар на “Репортери без граници” Жан-Франсоа Жулиар.

Г-н Жулиар, стана дума за свободата на словото, от една страна, и за икономическото развитие, корупцията и организираната престъпност, от друга. Как виждате свободата на словото в този контекст?

Свободата на словото не върви добре. Днес има много повече врагове на неговата свобода, отколкото преди няколко години.Тогава предимно държавният апарат се разправяше с журналистите и свободата на словото.

Днес икономиката взема връх. Има все повече хора и групировки, които искат да накарат журналистите да  млъкнат. Имам предвид и държавния апарат, но и групировки, които упражняват икономически натиск, дружества, които искат да
затворят устата на журналистите.

Става дума за лобита, за хиляди, свързани с мафията, които не искат да се осветли криминалната им дейност. И наистина остава усещането, че става
все по-опасно да си журналист във все повече страни.

Не говоря само за страните, където има война като Афганистан и Сомалия.
Опасно е и в държави, където има например политическа криза.

В този смисъл къде поставяте България и каква е представата за нея по отношение свободата на словото?

България не е добър ученик по отношение на свободата на словото. В европейските скали тя е част от страните, които са най-зле поставени. Знаете, че всяка година се публикува класация  на страните за свобода на словото. България е от тези, които са  най-назад в сравнение с останалите от ЕС.

Защото у вас има групировки, част от организираната престъпност, които понякога действат изключително  чрез насилие, в това число и чрез убийства, какъвто беше
случаят с един журналист преди 2 години.

Така че България е част  от тези страни, където има риск, в това число и за живота на журналистите, когато разследват чувствителни теми. Остава усещането, че българските власти все още не са взели предвид достатъчно този проблем и не са задействали достатъчно средства за борба срещу тези явления и защита на журналистите.

Сигурно сте чували за групировки в България, които купуват медии и чийто произход е твърде неясен?

Да, наистина. Знам за финансиране на медии на България, което е твърде неясно. Има усещането, че у вас, както и у нас, собственици купуват медии не за да информират българите, а за да  обслужват личните си интереси чрез тях.

Тоест чрез тях те си купуват влияние или за политическите си интереси, или за
икономическите. А това никак не е чисто.

Смятате ли, че интернет пространството, и по-точно блогосферата, спомага за свободата на словото или пък има обратния ефект?

Блогърът има пълна свобода на словото. По-интересното е това, което той прави с нея, защото тази свобода има смисъл, когато е полезна и е в полза на общата информираност.

Проблемът на блоговете и блогърите като цяло е, че там има всичко - и най-доброто, но и най-лошото. Вярно е обаче, че интернет играе основна роля, особено в тези страни, където традиционните медии не са свободни.


Сподели в
 

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

„Aнгажимент на медиите и e да образоват своята публика, да различават истината от фалша“, казва Аделина Радева в интервю за сайта dir.bg. Тя споделя и за принципите в журналистиката.

29.06.2021/16:29

Бившият председател на Съвета за електронни медии(СЕМ) София Владимирова коментира пред националното радио необходимостта от промени в Закона за радиото и телевизията(ЗРТ).

29.06.2021/14:19

Екологичната журналистика и кога околната среда се превръща в приоритетна тема и за кого? Какво трябва да знае журналистът, който реши да се занимава с екология? Как помагат на еколозите журналистическите разследвания, специализацията и отразяването на различните видове екопротести?

27.06.2021/08:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки