“24 часа” и “Труд” ще излязат на борсата

17.12.2010 /09:42 | Автор : Паола Хюсеин | Източник: “24 часа” Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Това съобщи Огнян Донев,един от новите съсобственици на досегашната ВАЦ Медийна група България.

Огнян Донев е роден на 22.12.1957 г. Учи в Хамбург и Виена. Завършва МИО във Висшия икономически институт в София. През 1986 г. защитава докторска степен по икономика в Берлин. Мажоритарен собственик и изпълнителен директор на “Софарма” АД. Участва в борда на директорите на „Унифарм” АД, „Софарма Трейдинг” АД, „Доверие Обединен Холдинг” АД и др.

Владее немски, английски, руски и италиански. Преди 40 дни почти единодушно е избран за председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Женен, има двама синове.

Досега сте отказвали участие в медийни проекти. Защо решихте да купите “24 часа” и “Труд”, г-н Донев?

Не ми е материя. Аз и сега в този проект съм финансов инвеститор. Не мога на моята възраст тепърва да стана специалист по медии. Има хора, които са много по-напред с материала.

Това, от което разбирам, е финансиране и инвестиране в правилен момент, респективно публичност на инвестицията. Оттам идва и приказката, че съм най-големият борсов играч, което е незаслужен комплимент.

Но наистина на Българската фондова борса съм един от първите 5  професионални инвеститори, за което даже ни издадоха удостоверение. От първата петица трима са мои служители.

Виждате, че ние наистина сме ентусиасти на това поприще. Така че със сигурност ще се опитам да убедя своите партньори, че най-добрият начин за ръководене на една медия е придаването й на публичен статут.

Тоест вестниците ще излязат на борсата?

Да, вторично публично предлагане на Българската фондова борса, въпреки че тя не е развита, колкото би ни се искало да е.

Това какво ще донесе на вестниците?

Ще даде по-голяма плурализация на собствеността, по-голям достъп на всички желаещи да бъдат съсобственици на медията. От друга страна, ще гарантира по-голяма независимост на самата медия и на редакционната й политика.

Англичанинът милионер Ричард Брансън, собственик на компанията “Върджин”, е против борсата, защото смята, че там всички са мошеници.

Някой път и мои колеги, особено тези, които се радваха на срива на борсите, правят грешката да ни оценяват, че като говоря за борсата, имам предвид спекулирането там.

Да, аз съм голям участник на борсата, но тя за мен е инструмент да осъществявам своите идеи. Аз не купувам акции на някаква фирма, за да ги продам по-скъпо след месец.

Това е професията спекулант, но не в българския смисъл на думата. Купувам акции само на компании, в които ме интересува аз трайно да присъствам, и много рядко продавам. Главно пазарувам.

Защо искате да имате вестници?

Факт е, че се въздържах 2 години в условията на финансова и икономическа световна криза както аз, така и управляваната от мен компания “Софарма” от големи инвестиции.

Не знаехме дълбочината на кризата, до каква степен тя ще ни засегне. Доброто е, че реално в нашия бранш, в който аз оперирам, криза няма. Икономическите показатели се качват и затова проявяваме известна смелост.

Казват, че се е увеличила продажбата на антидепресанти и затова фармацевтичните компании не усещат кризата.

Ние не сме големи специалисти в областта на антидепресантите. Много важен момент е, че не “Софарма” купува ВАЦ, компанията няма никакво участие в тази сделка. Само аз като физическото лице Огнян Иванов Донев, с личните си пари и финансови възможности.

След като сключихте сделка, означава ли, че кризата свършва?

Що се касае до бизнесите, в които аз съм инвестирал, да. За жалост има сектори на икономиката, за които това не може да се твърди все още. Някои имат плахи признаци на излизане от кризата. Други още дълги години няма да излязат, а някои можеи да умрат.

Строителството ли имате предвид?

Всички казват строителството. То също не трябва да се разглежда като нещо цяло. Има жилищно, ваканционно - по морето, по планинските курорти, което определено не е нещо, което скоро ще се съживи.

От друга страна, в България има голям дефицит на инфраструктурно строителство. Така че изкуството на строителните фирми е да се препрофилират. Инфраструктура и пак инфраструктура - всички българи ще сме много благодарни.

Но ето текстилната промишленост. У нас производството на памучен текстил също няма големи шансове. Затова колегите трябва да се преориентират от простото производство на плат към колкото се може по-сложна конфекция, с която да са конкурентоспособни спрямо силното турско и китайско производство.

Това са нормални неща и именно кризата ще помогне в някаква степен да се осъществи иначе несъстоялата се структурна реформа на българската икономика. Виждате и металургията. Това, че “Кремиковци” няма бъдеще, беше ясно на всеки българин, но агонията трая прекалено дълго.

Къде поставяте вестникарската индустрия?

Вестникарската индустрия също е нещо, което ще остане винаги. Но вътре в този сектор ще настъпят някои изменения. Хартията ще намалява все повече и електронните носители ще се увеличават. Това е процес, който със сигурност ще се състои в България през следващите 10 години.

Вие къде четете вестник - в интернет или на хартия?

Аз не съм типичен представител, защото чета всичко - и едното, и другото. Но съдейки по моите синове, те ненавиждат хартията. Което не значи, че тя ще отпадне, но все по-голям процент от хората ще използват електронните медии.

И това е нормално, не е само в България, ние следваме световните тенденции. Но нито ще отпадне професията журналист, нито вестникарството, ще има електронни вестници, ако щете. Същото е и с книгоиздаването.

Някои ще четат на айпадовете си, особено по-младите, които въобще нямат създаден навик да четат книги. Но много хора ще предпочетат елемента на колекциониране на книгата, на докосването до нея. Независимо че всички поръчваме книги в “Амазон”, аз също прекарвам с удоволствие по половин-един час в книжарница.

Въпреки трудностите не сте се отказали от бизнеса, искате още да придобивате. Това игра ли е?

В един момент е живо честолюбие. Не смятам, че е нещо особено. За мен по-ценно беше, когато колегите ми присъдиха приза “Буров”, а после и почти единодушният ми избор за пр

едседател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. По-голямо признание от колеги надали мога да постигна. В каква степен са обезценени ордените, знаете.

Оттам насетне човек единствено работи от честолюбие, за да се направи нещо хубаво за колкото се може по-широк кръг от хора. Сега най-вероятно от 8000 ще станат 9000 хората, за чиито съдби съм съпричастен.

Затова си длъжен да раждаш добри идеи, да ги внедряваш, те да имат положителните резултати, което пък ти дава възможност да прехвърляш тази сигурност и към всички хора, които вярват в теб.

Коя е най-голямата ви радост в живота? Излезе класация на най-богатите българи и вие сте на едно от челните места в нея.

Това не бива да е самоцел. Ако си в челната 50-ица, е толкова условно дали си малко по-нагоре или по-надолу. Самата методология е условна. Дава се тежест на едни критерии вместо на други. Въпросът е, че по някакъв начин се дава оценка кой кой е в обществото.

Ориентират се също и апашите. Оценяват се активите, които веднъж си придобил, развил, създал. Но не е оценка на личното богатство. Затова и на г-н Гарелов в “Екип 5” обясних, че това не е купчина пари, която стои на масата в хола.

Къде препоръчвате хората да си влагат парите?

Това е като женитбата. Не може да се дават съвети. Всеки трябва да си даде оценка какъв е неговият образователен ценз, познание. Ако има чувството, че не може да се ориентира, да възложи управлението на своя финансов ресурс на професионалисти. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Този месец Би Ти Ви Новините навършиха 20 години. По този повод водещите, репортерите и продуцентите от телевизията разкриха тайни от работата на нюзрума, които обикновено остават скрити за зрителите.

27.11.2020/13:55

Радиожурналистът Румен Стоичков отново е събрал житейски истории и пътеписи в нова книга, озаглавена „По билото на миналото“.

25.11.2020/15:25

Covid-19 опустоши медийната индустрия, като затвори киносалоните и тематичните паркове, обърка спортните програми и намали драстично бюджетите за реклама - и няма никакви изгледи възстановяването от това да е бързо или лесно.

16.11.2020/10:50

В ход е петият практически курс „Достъп до информация и обществени комуникации“, воден от Програма "Достъп до информация" (ПДИ) пред студенти по журналистика и международни бизнес комуникации от Нов български университет, съвместно с департамент „Медии и Комуникация“.

11.11.2020/15:25

Конкурсът за зелена журналистика „Див кестен“ се организира за първа година и цели да отличи високите постижения в отразяването на актуални теми, свързани с природата в България и нейното опазване.

30.10.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Те са различни по съдба, националност, възраст, професионален път – но ги обединява едно: приели са нелеката участ на българите като своя мисия, отдали са най-добрите си години да им помагат в изстрадани, най-решаващи за бъдещото им времена.

30.11.2020 /16:23 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Има такова печатно издание у нас. Излиза вече век и половина. Едва ли неговите създатели са си представяли, че ще оцелее толкова дълго, през толкова различни епохи и събития. Още повече, че тогава, когато се появява, животът на българските вестници и списания в повечето случаи е бил твърде кратък.

30.11.2020 /16:51 | Автор: Боян Бойчев | Източник: Дума

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки