Карл Хабсбург: Първо се интересувахме от радио, сега - от преса

17.12.2010 /23:32 | Автор : Карл Хабсбург: Първо се интересувахме от радио, се | Източник: “Труд” Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Г-н Хабсбург, какъв опит имате в медиите и медийния бизнес, пита новия медиен бос в България в интервю за “Труд” Светослав Метанов:

На практика имам дългогодишен опит. В Австрия първото списание, което започнах да издавам, стартира още през 1986 г. То съществува и сега. С Христо Грозев имаме общи проекти вече 10 години. По-късно към нас се присъедини и Даниел Руц, който е германец.

В началото дейността ни бе съсредоточена в радиото, после се разпростря и върху печатни медии. Когато започнахме радиобизнеса си с радиа в Холандия, тогава всеки казваше, че радиото като медия е умряло.

Ние обаче бяхме сигурни, че то има специална роля и второ - бъдеще. Последните 10 години потвърдиха, че сме били прави. Днес също ни убеждават, че положението на вестниците е лошо.

Всъщност моето убеждение е, че точно печатните медии ще останат и ще бъдат стабилни. Затова инвестициите в тях са интересни за нас.

И все пак интернет не погребва ли хартията?

Не вярвам това да се случи. Правени са достатъчно изследвания, че именно написаното на хартия слово си тежи на мястото. То остава, за разлика от думите, изречени по електронните медии.

Вярно ли е, че сте бил телевизионен водещ?

Да, но това беше много отдавна. Сега, като се връщам към тези години, ми изглежда, че все едно е било в един предишен живот. Имах предаване в австрийска телевизия.

Каква беше тематиката на предаването?

Това беше следобедно предаване от типа "Кой кой е". Може да се приеме като класическо игрално шоу.

А защо решихте да инвестирате точно в България?

Има множество причини. Донякъде заради политическите си ангажименти като евродепутат отдавна се чувствам свързан с България. Естествено е и че за това допринася и приятелството ми с Христо Грозев. Той като българин има особен интерес и следи отблизо всички възможности за инвестиции в страната.

Трудни ли бяха преговорите с ВАЦ?

Доста дълго продължиха, но това не е нещо необичайно. Имаше сериозна конкуренция от други кандидати, но в крайна сметка е важен резултатът.

Вие сте внук на последния австрийски кайзер, познавате ли бившия български премиер Симеон Сакскобургготски?

Разбира се, естествено, че го познавам. Познаваме се от времето, когато бях дете. Винаги съм се интересувал от делата му - какво прави в България и извън България.

Той даде ли ви някакъв съвет по сделката?

Не, никакъв! Сигурен съм, че е разбрал за моето участие в сделката едва когато е прочел за нея във вестниците. Аз съм убеден, че човек трябва да разделя личното от бизнеса. Самият аз на практика съм участвал активно доста дълго време в политиката.

Това, което разбрах през това време, е колко е неприятно, когато някой се опитва да вкарва бизнесинтереси в сферата, в която работи. Аз стриктно избягвам подобно обвързване.

Казахте, че имате познания за българските медии още от началото на 90-те години. "Труд" и "24 часа" се превърнаха в символи на обективната журналистика през този период. Можете ли да гарантирате, че тези медии ще продължат да бъдат свободни?

Преди всичко трябва да се види какво трябва да прави собственикът и какво редакционният екип. Като цяло е важно всичко да почива на добри отношения между двете страни и всяка от тях да си върши работата.

Ако редакцията прави всичко както трябва, очевидно е, че би било грешка собственикът да се намесва. По този начин съм възприемал и досегашните си медийни ангажименти.

Задачата на собственика е да даде етични и професионални норми. И когато редакцията се придържа към тях, той няма причина да се намесва.

- А какво смятате да подобрите като първа стъпка?

Преди да се правят каквито и да е промени, трябва да се направи един добър анализ. На практика първото, което е изключително важно да се направи, е тези много добри търговски марки - "Труд" и "24 часа", да бъдат по-добре представени в интернет.

Съвсем ясно е, че поемаме огромна отговорност. Смятам, че при една толкова голяма структура, всеки просто трябва да си знае ролята и задачата.

Аз не живея в България и е съвсем ясно, че не зная какво се случва всеки ден, но задачата ми е първо да има утвърдени професионални стандарти и, второ - те да се спазват.

Срещнахте ли се с министър-председателя Бойко Борисов, преди да придобиете двата най-влиятелни всекидневника в България?

Не. Всъщност от дълго време не сме се виждали. Имал съм възможността да се срещам с него, преди да стане министър-председател. След това не сме се виждали.

Сега не планирате ли подобна среща? Има нова ситуация, вече сте реални собственици!

Тук не става въпрос за нова политическа ситуация.
Просто става дума за суверенното решение на групата ВАЦ да продаде, а ние да се включим в този бизнес. В случая задачата ни е нашата структура да работи добре.

Често ни питат как ще се ангажираме на изборни кампании. Трябва да се отчита фактът, че през две години в България все има някакви избори. Едно от основните неща в една демократична система е хората да отидат да гласуват. Но например аз като чужденец бих стоял далеч от партийните политически теми в страната.

А вестниците?

Медиите имат една традиционна задача - да дават информация и да подпомагат съществуването на плурализъм в обществото. Мисля, че всеки журналист има собствено мнение. Това е част от правилата на системата, но все пак разбирате, че трябва да има балансираност.


 

Сподели в
 

Този месец Би Ти Ви Новините навършиха 20 години. По този повод водещите, репортерите и продуцентите от телевизията разкриха тайни от работата на нюзрума, които обикновено остават скрити за зрителите.

27.11.2020/13:55

Радиожурналистът Румен Стоичков отново е събрал житейски истории и пътеписи в нова книга, озаглавена „По билото на миналото“.

25.11.2020/15:25

Covid-19 опустоши медийната индустрия, като затвори киносалоните и тематичните паркове, обърка спортните програми и намали драстично бюджетите за реклама - и няма никакви изгледи възстановяването от това да е бързо или лесно.

16.11.2020/10:50

В ход е петият практически курс „Достъп до информация и обществени комуникации“, воден от Програма "Достъп до информация" (ПДИ) пред студенти по журналистика и международни бизнес комуникации от Нов български университет, съвместно с департамент „Медии и Комуникация“.

11.11.2020/15:25

Конкурсът за зелена журналистика „Див кестен“ се организира за първа година и цели да отличи високите постижения в отразяването на актуални теми, свързани с природата в България и нейното опазване.

30.10.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Те са различни по съдба, националност, възраст, професионален път – но ги обединява едно: приели са нелеката участ на българите като своя мисия, отдали са най-добрите си години да им помагат в изстрадани, най-решаващи за бъдещото им времена.

30.11.2020 /16:23 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Има такова печатно издание у нас. Излиза вече век и половина. Едва ли неговите създатели са си представяли, че ще оцелее толкова дълго, през толкова различни епохи и събития. Още повече, че тогава, когато се появява, животът на българските вестници и списания в повечето случаи е бил твърде кратък.

30.11.2020 /16:51 | Автор: Боян Бойчев | Източник: Дума

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки