Карл Хабсбург: Първо се интересувахме от радио, сега - от преса

17.12.2010 /23:32 | Автор : Карл Хабсбург: Първо се интересувахме от радио, се | Източник: “Труд” Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Г-н Хабсбург, какъв опит имате в медиите и медийния бизнес, пита новия медиен бос в България в интервю за “Труд” Светослав Метанов:

На практика имам дългогодишен опит. В Австрия първото списание, което започнах да издавам, стартира още през 1986 г. То съществува и сега. С Христо Грозев имаме общи проекти вече 10 години. По-късно към нас се присъедини и Даниел Руц, който е германец.

В началото дейността ни бе съсредоточена в радиото, после се разпростря и върху печатни медии. Когато започнахме радиобизнеса си с радиа в Холандия, тогава всеки казваше, че радиото като медия е умряло.

Ние обаче бяхме сигурни, че то има специална роля и второ - бъдеще. Последните 10 години потвърдиха, че сме били прави. Днес също ни убеждават, че положението на вестниците е лошо.

Всъщност моето убеждение е, че точно печатните медии ще останат и ще бъдат стабилни. Затова инвестициите в тях са интересни за нас.

И все пак интернет не погребва ли хартията?

Не вярвам това да се случи. Правени са достатъчно изследвания, че именно написаното на хартия слово си тежи на мястото. То остава, за разлика от думите, изречени по електронните медии.

Вярно ли е, че сте бил телевизионен водещ?

Да, но това беше много отдавна. Сега, като се връщам към тези години, ми изглежда, че все едно е било в един предишен живот. Имах предаване в австрийска телевизия.

Каква беше тематиката на предаването?

Това беше следобедно предаване от типа "Кой кой е". Може да се приеме като класическо игрално шоу.

А защо решихте да инвестирате точно в България?

Има множество причини. Донякъде заради политическите си ангажименти като евродепутат отдавна се чувствам свързан с България. Естествено е и че за това допринася и приятелството ми с Христо Грозев. Той като българин има особен интерес и следи отблизо всички възможности за инвестиции в страната.

Трудни ли бяха преговорите с ВАЦ?

Доста дълго продължиха, но това не е нещо необичайно. Имаше сериозна конкуренция от други кандидати, но в крайна сметка е важен резултатът.

Вие сте внук на последния австрийски кайзер, познавате ли бившия български премиер Симеон Сакскобургготски?

Разбира се, естествено, че го познавам. Познаваме се от времето, когато бях дете. Винаги съм се интересувал от делата му - какво прави в България и извън България.

Той даде ли ви някакъв съвет по сделката?

Не, никакъв! Сигурен съм, че е разбрал за моето участие в сделката едва когато е прочел за нея във вестниците. Аз съм убеден, че човек трябва да разделя личното от бизнеса. Самият аз на практика съм участвал активно доста дълго време в политиката.

Това, което разбрах през това време, е колко е неприятно, когато някой се опитва да вкарва бизнесинтереси в сферата, в която работи. Аз стриктно избягвам подобно обвързване.

Казахте, че имате познания за българските медии още от началото на 90-те години. "Труд" и "24 часа" се превърнаха в символи на обективната журналистика през този период. Можете ли да гарантирате, че тези медии ще продължат да бъдат свободни?

Преди всичко трябва да се види какво трябва да прави собственикът и какво редакционният екип. Като цяло е важно всичко да почива на добри отношения между двете страни и всяка от тях да си върши работата.

Ако редакцията прави всичко както трябва, очевидно е, че би било грешка собственикът да се намесва. По този начин съм възприемал и досегашните си медийни ангажименти.

Задачата на собственика е да даде етични и професионални норми. И когато редакцията се придържа към тях, той няма причина да се намесва.

- А какво смятате да подобрите като първа стъпка?

Преди да се правят каквито и да е промени, трябва да се направи един добър анализ. На практика първото, което е изключително важно да се направи, е тези много добри търговски марки - "Труд" и "24 часа", да бъдат по-добре представени в интернет.

Съвсем ясно е, че поемаме огромна отговорност. Смятам, че при една толкова голяма структура, всеки просто трябва да си знае ролята и задачата.

Аз не живея в България и е съвсем ясно, че не зная какво се случва всеки ден, но задачата ми е първо да има утвърдени професионални стандарти и, второ - те да се спазват.

Срещнахте ли се с министър-председателя Бойко Борисов, преди да придобиете двата най-влиятелни всекидневника в България?

Не. Всъщност от дълго време не сме се виждали. Имал съм възможността да се срещам с него, преди да стане министър-председател. След това не сме се виждали.

Сега не планирате ли подобна среща? Има нова ситуация, вече сте реални собственици!

Тук не става въпрос за нова политическа ситуация.
Просто става дума за суверенното решение на групата ВАЦ да продаде, а ние да се включим в този бизнес. В случая задачата ни е нашата структура да работи добре.

Често ни питат как ще се ангажираме на изборни кампании. Трябва да се отчита фактът, че през две години в България все има някакви избори. Едно от основните неща в една демократична система е хората да отидат да гласуват. Но например аз като чужденец бих стоял далеч от партийните политически теми в страната.

А вестниците?

Медиите имат една традиционна задача - да дават информация и да подпомагат съществуването на плурализъм в обществото. Мисля, че всеки журналист има собствено мнение. Това е част от правилата на системата, но все пак разбирате, че трябва да има балансираност.


 

Сподели в
 

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

„Aнгажимент на медиите и e да образоват своята публика, да различават истината от фалша“, казва Аделина Радева в интервю за сайта dir.bg. Тя споделя и за принципите в журналистиката.

29.06.2021/16:29

Бившият председател на Съвета за електронни медии(СЕМ) София Владимирова коментира пред националното радио необходимостта от промени в Закона за радиото и телевизията(ЗРТ).

29.06.2021/14:19

Екологичната журналистика и кога околната среда се превръща в приоритетна тема и за кого? Какво трябва да знае журналистът, който реши да се занимава с екология? Как помагат на еколозите журналистическите разследвания, специализацията и отразяването на различните видове екопротести?

27.06.2021/08:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки