Иван Тодоров: Елегия за Безеншек и стенографията

19.12.2010 /00:16 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Преди 40-ина години в тогавашната единствена в цяла София Английска гимназия, намираща се зад някогашните царски конюшни - на ъгъла на бул. „Дондуков” и „Панайот Волов”, се появи нисичък, сравнително млад, олисяващ мъж: Райчо Райчев.

Казаха ни – на нас, учениците, че при него ще учим машинопис и стенография. Директорката Бъчварова ли бе уредила, Министерството на образованието ли бе наредило – не знам. Ала за няколко години този човек успя да посвети в тайнствата на бързописа неколкостотин души. Които – сигурен съм – ще го помнят с благодарност, докато са живи...

Самия Райчо Райчев срещах сетне много, много пъти като стенограф, поканен да запише и да дешифрира след това на машина всичко от поредното заседание на Общите събрания и конгреси на СБЖ. А и доста други ценяха виртуозността му.

Безеншек, изписано стенографски
Когато започна да ни преподава, машинописът бе поне за някои от нас нещо познато. От стенографията обаче лъхаше екзотика.У нас тя е рожба на словенеца Антон Безеншек, дошъл в България след Освобождението.

Става щатен стенограф на Народното събрание, преподава и в Пловдив... Преди това обаче приспособява не само за българите, а и за всички южни славяни немската система за бързопис /ако трябва да съм съвсем точен, преводът е „теснопис”/, създадена от човека със странно поне за нашите географски ширини второ и трето име – Франц Ксавер Габелсбергер. Не се пише съвсем лесно и стенографски.

Отделно англичаните имат - щеше да е странно, ако не се деляха от останалата част на Европа и в това отношение! - друга, тяхна метода. Но за нас важен е Безеншек. Скоро се появяват и много негови следовници.

Стенограф в Народното събрание е и Димчо Дебелянов, чудесен бързописец е и Боян Пенев, любимият мъж и на Дора Габе, и на Елисавета Багряна, стотици, хиляди, далеч по-неизвестни от тях.

След началото на миналия век интерес в тая област избуява през 30-те и 40-те години – по времето на масовото разпространение и на есперантото. И до ден-днешен баща ми - архитект на прага на 90-те, винаги, когато слуша новини по радиото, да речем, или друга някаква реч, едва видимо за страничен човек помръдва с показалеца на дясната си ръка – просто пише по въздуха чутото от ефира с научените в ученическите си времена сигли.

Тайнство е стенографията. А владеещите я са своеобразно братство. Помагаше и помага много. Особено в журналистиката. С нея репортерът преборва и най-бързорекия събеседник. Без да зависи от капризите на техниката, прекъсването на тока, изтощаването на батериите, неволното изтриване на записа... Разчитайки единствено на химикалката и листа. И, разбира се – на уменията си, които трябва да бъдат доусъвършенствани непрестанно.

Преди 20 години имаше утвърдени съкращения за БКП, Тодор Живков, производителни сили, производствени отношения, начин на производство, социализъм, капитализъм, революция – ред още думи и словосъчетания, които бяха в неспирен всекидневен оборот. А човек може да си създава и свои. Което – трябва да се признае – е главната причина разчитането на чужда стенограма да е доста главоболна и трудна работа... Но, така е. Всеки обаче, който владееше и стенография, при равни други условия бе предпочитан при кандидатстване за работа в редакция.

В „ПОГЛЕД”, например, великолепно владееше това изкуство Иван Ганев, който бе ставал и републикански шампион в организираните надпревари за бързо писане. Завеждащата Документацията през 80-те Катя Илиева също бе майсторка... И дойдеше ли интересен гост, винаги се разчиташе и на тях. За пълен запис. Уловил всеки нюанс, всяка подробност от изреченото,от споделеното.
Така, както продължава да е и в Народното събрание.

Не сте забравили двете жени, най-често, седящи непосредствено до ораторската трибуна в пленарната зала, нали? А са две, защото се редуват на определен интервал и палката на щафетата веднага трябва да бъде плавно предадена от едната на другата...

Тъй е било и по времето на Дебелянов

Щатни стенографи, доколкото знам, са имали редакциите на почти всички всекидневници. Днес, със сигурност, са оцелели в „Стандарт”. Слава Богу – изписват ги даже в редакционното каре поименно.

Инак чезнат и изчезват като коректорите-стилисти. И от това занаятът ни само губи. Стенография не се учи вече във Факултета по журналистика на Софийския университет. Престана да излиза съществувалото десетилетия списание „Стенографски преглед”, не се мярка никъде и наследникът му „Стенография”.

Защо? Няма умен отговор. А стенографията е с железни правила. Но и поле без бряг за импровизации. Като джаза. Тя пести време. И лови светкавиците на изречените мисли със серкмето на знаците си още преди ехото от гърма им да е отекнало...

Пак тя приучва и на тъй рядко срещания в наши дни краснопис. Майсторската стенограма прилича на хубав източен йероглиф. Това писмо, даже и да се повторя, за добро ще е, напомня тайнопис, напомня шифър.
Всяка дума или съкращение имат свои чупки и извивки на линията, които – веднъж научени – нетрепващата ръка следва подир това все по-бързо и с лекота и устрем. Нататък, нататък... Напред!

За жалост тоя усталък днес не се цени. И си отива

Накрая ще си позволя да използвам калъпа на една крилата фраза. И с носталгична влага в очите и през буца мъка в гърлото ще извикам: „Господин Безеншек! Превалилите билото и слизащи все по-надолу по хълма на дните си български вестникари-стенографи не са Ви забравили и Ви поздравяват!”

Поздрав от обречени...

Ала какво значение има, щом е от сърце?


Сподели в
 

Телевизионна водеща от Fox 8 загина при самолетна катастрофа в Ню Орлиънс. Нанси Паркър е била в малък самолет, който се е разбил в поле близо до летище "Лейкфронт", съобщи Си Би ЕС.

19.08.2019/09:01

Пиесата „Две бучки лед“ на зам.-главния редактор на програма „Христо Ботев“ и колумнист-сатирик на в. „Сега“ Весел Цанков със сигурност би изненадала онези, които го познават само в амплоато му на хуморист и шегаджия.

18.08.2019/09:07

Поетът Недялко Йорданов публикува позицията си по случая със сайта „Биволъ“. Медията, собственост на сина на поета – Асен Йорданов, бе замесена от прокуратурата като съпричастна към хакерската атака срещу НАП и изтеклите лични данни на милиони българи.

17.08.2019/09:06

На четирима заподозрени в убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцяк и годеницата му бяха повдигнати нови обвинения в поръчване на убийствата на двама прокурори и един адвокат, съобщи словашката полиция, цитирана от Ройтерс.

16.08.2019/09:05

През 2019-а Радио Варна предлага на слушателите всеки месец специални празнични събития - концерти, изложби, изнесени студиа - по повод своя юбилей.

15.08.2019/09:04
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки