Интервю с Виктор Стефанов, главен редактор на Dir.bg

01.01.2011 /12:54 | Източник: PRaktiki_Newsletter_12_2010 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Той е завършил Университета за национално и световно стопанство. От 1988 г. до 1998 г. работи като журналист, след което навлиза в РR професията. От 2001 г. работи за Дир.бг като РR специалист, а от 2004 и като редактор.

От 2006 г. заема длъжността главен редактор, като продължава да работи и по някои значими РR проекти на компанията.

Г-н Стефанов, кога и как РR-ът се превърна във Ваша професия? Имаше ли конкретна причина да започнете да се развивате в сферата на комуникациите или това бе естествено продължение на Вашето професионално развитие?

През есента на 1998 г. се заинтересувах от една обява на американската консултантска фирма „Баренц груп" за прессекретар по неин проект в България.

Тогава, от вече 7 години, бях редактор в икономическия седмичник „Български бизнес", а американците търсеха човек за връзки с медиите в Банкова консолидационна компания (БКК). По това време продажбата на банките, извършвана от БКК, ставаше гореща тема, която познавах и по която пишех.

Но ми се отваряше възможност да вляза по-навътре в нея от друга позиция, като същевременно осъществявам връзката между търсещите информация и предлагащите я. А и „Баренц груп" търсеха тъкмо журналист с опит по темата.

Така че реших да се явя на конкурса с усещането, че ще мога да се справя. След няколко интервюта се оказа, че съм издържал конкурса и така започна кариерата ми на РR. В тази фирма тя продължи две години, но там се „запалих".

Труден ли е пътят на професионалното израстване? Кои са предизвикателствата, с които сте се сблъсквали и които са Ви помогнали най-много да се изградите като личност и като професионалист в тази сфера?

Разбира се, че е труден, не бих повярвал на специалист, който каже, че му е лесно в работата или че прави кариера безпроблемно. Трудно могат да се набележат предизвикателствата, защото те са били всекидневни - по-големи или по-малки, неочаквани или планирани.

С натрупването на знания, опит и умения обаче, сякаш ги посрещаш по-лесно и ги преодоляваш. Разбира се, понякога и не успяваш - неуспехите са част от РR играта и това трябва да ясно. Все пак нека изтъкна нещо по-конкретно.

Предизвикателствата са различни в зависимост от това за кого и къде работиш като РR специалист - дали за агенция или си „вътрешен" РR, в коя сфера работиш - дали си в комуникациите на голяма индустрия или се бориш за каузата за запазване на живота на бездомните кучета, например.

Как виждате бъдещето на РR професията в България? Вървим ли в правилната посока? Ако ДА защо, ако НЕ - защо? движим с бавни темпове?

Това е въпрос за цяла конференция, която БДВО сигурно ще трябва да организира. Аз обаче бих казал най-общо, че няма как РR професията у нас да не върви напред. Тя следва бизнеса и другите сфери, които обслужва. Така че, когато и както самите те се развиват, се развива и РР-ът.

Намам преки наблюдения, но се надявам и РR образованието да следва посоката и темповете, които налага животът.

Вярвам, че и консолидирането на усилията на част от РR организациите помогна за засилване на тяхната значимост.

Бил сте председател на Комисията по етика към БДВО.  В България срещат ли се често неетични практики и как според Вас трябва да се борим с тях?

Бях няколко мандата председател на тази комисия в много интересно време - от началото до втората половина на изтичащото десетилетие. Имахме доста случаи, които обсъждахме и според правата ни по устав санкционирахме. Но, разбира се, не сме успявали да хванем всичко, не е и възможно някой да го направи дори и сега.

Да, срещат се неетични практики, някой би казал, че това също е част от играта. Как да се борим с тях ли? Нека първо ги идентифицираме, да е ясно какво точно е неетично и защо, кое е неетично на границата и може да мине.

Когато критериите са ясни -нека комисията по етика ги „улови" по десетките информационни канали днес и да ги назове по подходящ начин. Но това не е само работа на комисията. Тя не би се справила с подобно бреме.

Хващането на истински неетичните практики е работа на цялата РR общност. Но прегледът и изтъкването им трябва да е много внимателно, премерено, обосновано, за да не се стига до войни.

По настоящем сте главен редактор на dir.bg - водещ интернет портал в България. Смятате ли, че бъдещето на комуникациите е онлайн и защо? Определено смятам, че онлайн кампаниите имат голямо бъдеще. Те вече имат солидно настояще.

Като се има предвид развитието на социалните мрежи, на интернет порталите, на рекламните и РR специалистите няма да им е много трудно да намерят „таргета" си. Но за това също трябват умения и опит, които се изграждат.

От своя страна онлайн платформите се отварят все повече за комуникации, предлагайки нови    решения. Конкуренцията сред тях е много голяма.

Но нека да е ясно и друго - офлайн РR-ът няма как да не се развива паралелно.

Дружеството се развива добре, вече има и административен капацитет - нещо което по мое време беше мечта. Познавам и вярвам в способностите на всеки от УС и КЕ. Предстои ни общо събрание, на което ще изслушаме и дискутираме отчетите им.

Не може да надгражда само по един начин - като следи за спазването на етичния кодекс и заедно с УС взимат решения за противодействие на изкривяването му. Заедно с това не трябва да намира и изтъква и добрите практики. Какво очаквате от БДВО през 2011 година?

Очаквам да продължи да изпълнява мисията си, да разшири и международното представителство на българския РR. Информация, обучение и контакти за специалистите - за това може да посредничи все по-активно БДВО.

 

Сподели в
 

Радиожурналистът Румен Стоичков отново е събрал житейски истории и пътеписи в нова книга, озаглавена „По билото на миналото“.

25.11.2020/15:25

Covid-19 опустоши медийната индустрия, като затвори киносалоните и тематичните паркове, обърка спортните програми и намали драстично бюджетите за реклама - и няма никакви изгледи възстановяването от това да е бързо или лесно.

16.11.2020/10:50

В ход е петият практически курс „Достъп до информация и обществени комуникации“, воден от Програма "Достъп до информация" (ПДИ) пред студенти по журналистика и международни бизнес комуникации от Нов български университет, съвместно с департамент „Медии и Комуникация“.

11.11.2020/15:25

Конкурсът за зелена журналистика „Див кестен“ се организира за първа година и цели да отличи високите постижения в отразяването на актуални теми, свързани с природата в България и нейното опазване.

30.10.2020/15:25

Американските телевизионни канали се готвят за безпрецедентна и със сигурност удължена изборна вечер на 3 ноември, усложнена от мащаба на гласуването по пощата и растящото недоверие към медиите, с риск победител да бъде обявен твърде рано.

29.10.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

"168 часа" припомня емоционалното отразяване от пратеничката на БНТ на първенството по художествена гимнастика в Страсбург през 1983 г.

24.11.2020 /09:02 | Автор: Хортензия Маркова | Източник: 168 часа

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки