Павел Кунчев от DDB София: Няма такава Коледа

06.01.2011 /11:03 | Източник: capital Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Павел Кунчев - дигитален и интерактивен продуцент в DDB Sofia

Всички яли, пили и се веселили и... не слушали коледни песни (или поне най-досадната от тях). Така трябваше да изглеждат коледните празници според авторите на кампанията “Няма Такова Парче” - рекламната агенция DDB София.

28 000 души гласуваха Last Christmas на Wham! да слезе от радиоефир по празниците. Български популярни актьори, певци и тв водещи също подкрепиха nohohoho.

Песента не изчезна от музикалните плейлисти на радиа и търговски центрове по празниците. Ние обаче бяхме по-любопитни как кампанията беше замислена и какво научи от нея екипът на рекламна агенция на годината, награждавана за успешни интерактивни формати (като Ники Surf the Nation за Мтел).

За
DDB ще стане дума тази седмица и на TEDxBG, където лектор ще е творческият директор Йордан Жечев. 

Павел Кунчев, дигитален и интерактивен продуцент в DDB Sofia, отговаря на въпросите на Денислава Симеонова.

Как се появи идеята за nohohoho?
 
От разговор. Някой каза, че го дразни адски много, че всяка година, когато наближи декември, започват да се въртят едни и същи парчета. Представихме си идеалния празник, на който не ни се налага да ги слушаме, и решихме да направим кампания и това да е нашият коледен подарък.

Целта на кампанията беше (и все още е) преди всичко да поставим на дневен ред въпроса за инертността на някои навици, за мързела и за приемането на това, което някой ти налага, въпреки че не си съгласен.
 
Очаквахте ли реакцията "отрицание на отрицанието", т.е. много хора да се обявят против идеята ви за сваляне на коледна песен от ефира? Или "спасяването на Коледата" (напр. сайтът gohohoho.org) дойде като бонус към идеята ви?
 
Тази кампания е интерактивна по дефиниция. За да я има, трябва някакви хора да участват. И повечето участваха, защото имат чувство за хумор, защото искат разнообразие (а самата кампания само със същeствуването си е едно малко разнообразие) и защото Коледа е време преди всичко да се забавляваме.
 
Очаквахме, че няма да ни подкрепят всички. Именно заради това правим кампанията - за да кажем на някакви хора да си мръднат задниците. Чудесно е, че се появи инициатива против нашата. Така най-смислено може да се тества силата на нашата идея.
 
Но не бих нарекъл анти-кампанията "спасяване на Коледата". Да се бориш за това всяка Коледа да се слушат едни и същи песни убива Коледа. Така че ще преформулирам вашето определение на "отрицание на положителното". "Няма Такова Парче" не е против Коледа, коледния дух, играчките по елхите или празнуването.
 
Така или иначе анти-кампанията не събра особено голяма подкрепа. За справка - те имат малко над 100 гласували, ние - над 28 000. Явно нашата идея е по-силна.

Имате опит с интерактивни кампании за големи рекламодатели. Но при тази допускаме, че тествате чувствителния
Twitter, използвайки негативните емоции. Така ли е и какво ново научихте от експеримента?
 
Кампанията ни предизвиква чувството за хумор на хората. Ние не влагаме негативни емоции в нея. Не сме забелязали и тези, които я подкрепят, да влагат подобни.
 
Голяма част от хората, които се обявиха против нея, го направиха без аргументи и крайно агресивно (вербално). Залагаха на някакви болни риторики от типа на "Ха-ха, вие се провалихте, толкова съм радостен, сега ще си въртя 10-те песни постоянно, ха-ха."
 
Това, което научихме, е, че като цяло не сме подценили аудиторията си с начина, по който комуникираме идеята, хората имат нужда от разнообразие и биха били активни, ако има смисъл да бъдат.

Научихме също, че има и доста озлобени от съществуването си хора, които имат нужда от емоционален отдушник, за което скъпият интернет дава безсметни възможности и форми. Абе, тия неща всъщност ги знаехме и преди това.
 
Но голямата изненада за нас беше нечовешки огромният медиен интерес, който Няма Такова Парче получи. Излезе новина дори и в бангладешки всекидневник.
 
Не рискувахте ли да обвържете бранда си с негативно послание - да изхвърлим най-досадната песен? Защо не заложихте на позитивно?
 
Че кое му е негативното на това да разкараш нещо супер досадно за супер много хора? На мен ми изглежда да е позитивно per se.
 
А с второто може би имате предвид защо не отидохме в някой дом, за да занесем старите обувки и рокли на децата си или нашите собствени, кашон банани, може би няколко вафли Боровец и торбичка бракувани еклери?

Може би, защото сме неприятни човешки същества, които се хранят от болката и страданието на другите и някой ден ще управляват света. Да, нещо такова трябва да е.
 
От друга страна, Facebook, Twitter, vbox7.com са прекрасен начин да скриеш кой, от името на кого и за какво прави дадена кампания. Тествате ли кампании в социалните мрежи анонимно, за да следите реакциите?
 
Понякога не можем да спим вечер и (понеже спим заедно) размишляваме върху идеята за нова платформа, която събира най-доброто от фейсбук, туитър, ютюб и БНТ. Но не тестваме кампании анонимно. Не обичаме изфабрикувани резултати и скрити намерения.

Доста хора ни питаха: "Добре, кампанията е много забавна, обаче кажете - за кого всъщност го правите, кой стои зад това, какво ще рекламирате?". И отговорът е, че зад кампанията стои DDB Sofia, защото гледаме на себе си не само като търговско предприятие, а като колектив за комуникация на добри идеи.

Достигна ли пазарът ни точката, в която интегрираните и вайръл кампании да надминат успеха на телевизионните?
 
Не знам каква точка е достигнал пазарът ни. Може да е стигнал и права линия. DDB Sofia вярва в следното - можеш да комуникираш продукт или идея по добър или по тъп начин. В пожелателния случай го правиш по добрия начин. Но това не е обвързано със задължителното ползване на определена медиа.
 
Разбира се, има много хора, които ще ви кажат: телевизията умря като канал, ползвайте социалните мрежи, там е истината. Пълни глупости. Въпросът е как комбинираш възможностите, които различните канали ти дават.
 

Хайде, който направи супер успешната кампания само с туитър, да заповяда на моето място. Държа си молбата за напускане в чекмеджето.(Със съкращения)


 

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

16.10.2020 /11:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки