Павел Кунчев от DDB София: Няма такава Коледа

06.01.2011 /11:03 | Източник: capital Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Павел Кунчев - дигитален и интерактивен продуцент в DDB Sofia

Всички яли, пили и се веселили и... не слушали коледни песни (или поне най-досадната от тях). Така трябваше да изглеждат коледните празници според авторите на кампанията “Няма Такова Парче” - рекламната агенция DDB София.

28 000 души гласуваха Last Christmas на Wham! да слезе от радиоефир по празниците. Български популярни актьори, певци и тв водещи също подкрепиха nohohoho.

Песента не изчезна от музикалните плейлисти на радиа и търговски центрове по празниците. Ние обаче бяхме по-любопитни как кампанията беше замислена и какво научи от нея екипът на рекламна агенция на годината, награждавана за успешни интерактивни формати (като Ники Surf the Nation за Мтел).

За
DDB ще стане дума тази седмица и на TEDxBG, където лектор ще е творческият директор Йордан Жечев. 

Павел Кунчев, дигитален и интерактивен продуцент в DDB Sofia, отговаря на въпросите на Денислава Симеонова.

Как се появи идеята за nohohoho?
 
От разговор. Някой каза, че го дразни адски много, че всяка година, когато наближи декември, започват да се въртят едни и същи парчета. Представихме си идеалния празник, на който не ни се налага да ги слушаме, и решихме да направим кампания и това да е нашият коледен подарък.

Целта на кампанията беше (и все още е) преди всичко да поставим на дневен ред въпроса за инертността на някои навици, за мързела и за приемането на това, което някой ти налага, въпреки че не си съгласен.
 
Очаквахте ли реакцията "отрицание на отрицанието", т.е. много хора да се обявят против идеята ви за сваляне на коледна песен от ефира? Или "спасяването на Коледата" (напр. сайтът gohohoho.org) дойде като бонус към идеята ви?
 
Тази кампания е интерактивна по дефиниция. За да я има, трябва някакви хора да участват. И повечето участваха, защото имат чувство за хумор, защото искат разнообразие (а самата кампания само със същeствуването си е едно малко разнообразие) и защото Коледа е време преди всичко да се забавляваме.
 
Очаквахме, че няма да ни подкрепят всички. Именно заради това правим кампанията - за да кажем на някакви хора да си мръднат задниците. Чудесно е, че се появи инициатива против нашата. Така най-смислено може да се тества силата на нашата идея.
 
Но не бих нарекъл анти-кампанията "спасяване на Коледата". Да се бориш за това всяка Коледа да се слушат едни и същи песни убива Коледа. Така че ще преформулирам вашето определение на "отрицание на положителното". "Няма Такова Парче" не е против Коледа, коледния дух, играчките по елхите или празнуването.
 
Така или иначе анти-кампанията не събра особено голяма подкрепа. За справка - те имат малко над 100 гласували, ние - над 28 000. Явно нашата идея е по-силна.

Имате опит с интерактивни кампании за големи рекламодатели. Но при тази допускаме, че тествате чувствителния
Twitter, използвайки негативните емоции. Така ли е и какво ново научихте от експеримента?
 
Кампанията ни предизвиква чувството за хумор на хората. Ние не влагаме негативни емоции в нея. Не сме забелязали и тези, които я подкрепят, да влагат подобни.
 
Голяма част от хората, които се обявиха против нея, го направиха без аргументи и крайно агресивно (вербално). Залагаха на някакви болни риторики от типа на "Ха-ха, вие се провалихте, толкова съм радостен, сега ще си въртя 10-те песни постоянно, ха-ха."
 
Това, което научихме, е, че като цяло не сме подценили аудиторията си с начина, по който комуникираме идеята, хората имат нужда от разнообразие и биха били активни, ако има смисъл да бъдат.

Научихме също, че има и доста озлобени от съществуването си хора, които имат нужда от емоционален отдушник, за което скъпият интернет дава безсметни възможности и форми. Абе, тия неща всъщност ги знаехме и преди това.
 
Но голямата изненада за нас беше нечовешки огромният медиен интерес, който Няма Такова Парче получи. Излезе новина дори и в бангладешки всекидневник.
 
Не рискувахте ли да обвържете бранда си с негативно послание - да изхвърлим най-досадната песен? Защо не заложихте на позитивно?
 
Че кое му е негативното на това да разкараш нещо супер досадно за супер много хора? На мен ми изглежда да е позитивно per se.
 
А с второто може би имате предвид защо не отидохме в някой дом, за да занесем старите обувки и рокли на децата си или нашите собствени, кашон банани, може би няколко вафли Боровец и торбичка бракувани еклери?

Може би, защото сме неприятни човешки същества, които се хранят от болката и страданието на другите и някой ден ще управляват света. Да, нещо такова трябва да е.
 
От друга страна, Facebook, Twitter, vbox7.com са прекрасен начин да скриеш кой, от името на кого и за какво прави дадена кампания. Тествате ли кампании в социалните мрежи анонимно, за да следите реакциите?
 
Понякога не можем да спим вечер и (понеже спим заедно) размишляваме върху идеята за нова платформа, която събира най-доброто от фейсбук, туитър, ютюб и БНТ. Но не тестваме кампании анонимно. Не обичаме изфабрикувани резултати и скрити намерения.

Доста хора ни питаха: "Добре, кампанията е много забавна, обаче кажете - за кого всъщност го правите, кой стои зад това, какво ще рекламирате?". И отговорът е, че зад кампанията стои DDB Sofia, защото гледаме на себе си не само като търговско предприятие, а като колектив за комуникация на добри идеи.

Достигна ли пазарът ни точката, в която интегрираните и вайръл кампании да надминат успеха на телевизионните?
 
Не знам каква точка е достигнал пазарът ни. Може да е стигнал и права линия. DDB Sofia вярва в следното - можеш да комуникираш продукт или идея по добър или по тъп начин. В пожелателния случай го правиш по добрия начин. Но това не е обвързано със задължителното ползване на определена медиа.
 
Разбира се, има много хора, които ще ви кажат: телевизията умря като канал, ползвайте социалните мрежи, там е истината. Пълни глупости. Въпросът е как комбинираш възможностите, които различните канали ти дават.
 

Хайде, който направи супер успешната кампания само с туитър, да заповяда на моето място. Държа си молбата за напускане в чекмеджето.(Със съкращения)


 

Сподели в
 

В изявление на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен се казва, че въведените извънредните мерки заради борбата с коронавируса не трябва да са за сметка на основни принципи и ценности, залегнали в договорите на ЕС.

01.04.2020/15:25

Онлайн списанието "Свободно поетическо общество" отбелязва три години от съществуването си с брой на тема „Апокалипсис Light“, но с уточнението в подзаглавие: Животът продължава.

31.03.2020/15:25

"Щом знаете толкова много, защо не дойдете на мое място?" Мисъл, която несъмнено е минавала през главата на не един и двама футболни треньори при срещи с медиите.

30.03.2020/15:25

От утре, 30 март, Националният оперативен щаб на ген. Мутафчийски ще провежда всекидневните си брифинги в Министерския съвет в 8 часа сутринта, вместо в 17 часа.

29.03.2020/15:44

Изпитвате проблеми с Wi-Fi? Не сте сами. Във Великобритания десетки милиони хора бяха поставени под домашна карантина, което натовари мрежите.

28.03.2020/15:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки