Отговорността е на този, който пръв съобщава дадена информация

06.01.2011 /14:52 | Автор : ВАЛЕРИЯ ЙОНКОВА | Източник: vsekiden.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Костадин Грозев е роден през 1961 г. Доцент е в катедра Нова и съвременна история в СУ “Св. Климент Охридски”, както и преподавател по Балканистика и Източноевропейска политика в Тексаския университет, Остин. Кандидат на историческите науки. Носител на приза “Инфохолик на 2008 г.” на Радио София.

Доц. Грозев, пореден анонимен текст, неясно дали е СРС или не, обсеби всички медии. Дори премиерът бе принуден да го коментира. Как по принцип трябва да се постъпва с подобни текстове, минали през посредник, но все пак с анонимен източник?

Това е морален въпрос преди всичко, защото който ползва информация, той си следи самия акт. Защото първо идва въпросът – достоверна ли е или не е достоверна информацията.

Вторият въпрос, независимо дали е достоверна или не, свободата на достъп до информация, правото на информираност, може да засегне други права на човека. Защото с тази информация можеш да навредиш, да увредиш достойнство, да поставиш някого в опасност. Това също е въпрос и на морал, и на законност, и от трета страна – на целесъобразност.

Абсолютна свобода на информацията не може да има, както не може да има абсолютна свобода. Този, който си позволява да огласява една информация, според мен в сферата на морала и професионализма е да носи отговорността за нея. Но отговорност носиш както да огласиш, така и да не огласиш дадена информация.

Да си припомним „Уикилийкс“ – някои от световните вестници се съгласиха да публикуват, други се отказаха. Въпрос на личен избор. Но отговорността на публикуването е на този, който публикува.

Но ето как една информация, пак от анонимен източник, се разпространява от определена медия, а след това всички останали я тиражират.

Има интересни случаи в историята с този казус. Когато се разгаря скандалът с оставката на английския крал през 1935 г. , тогава водещите английски медии сключват едно негласно споразумение с двореца и никоя английска медия не публикува информация за това.

Стига се даже дотам английски медии като „Манчестър“, „Гардиън“ да цитират чужди източници, напр. американски и европейски вестници, за да съобщават за неща, които се случват в Англия.

По времето на управлението на Кенеди пък, в началото на 60-те години, е имало такъв джентълментски код – да не се злепоставя американския президент, като се пише за неговите любовни афери.

10-15 години по-късно всички табута паднаха, може би и заради електронните медии, защото всичко, което става, може веднага да бъде чуто, то става обект на информация. И поради борбата за пазар, всяка информация излиза в един момент. Лично мое мнение е, че в крайна сметка отговорността е на този, който пръв съобщава дадено нещо.

Премиерът в телевизионни коментари в прав текст заяви, че му е ясно, че тази информация е тенденциозно извадена на показ, че е избран точно сегашният момент, за да се удари по правителството.

Да. Но пак съществува въпросът тази информация дали е вярна. А дали е вярна, дали съществува, е въпрос на запис. Има разлика дали съществува и е вярна, или е изфабрикуван фалшификат, пуснат с политическа цел. Защото ако е вярна, въпросите, които се задават, са други.

Тоест тя трябва да се провери, да се докаже, дали е достоверна?

За мен това е въпрос на професионална етика и стандарт – дали тези, които я публикуват и оповестяват, с авторитета си на медия в крайна сметка легитимират истинска или лъжлива информация. Защото ако е истинска, могат морално да се оправдаят със свободата на словото.

А ако се окаже, че разпространената информация не е истинска, всички, които я разпространяват ли ще носят вина?

Това вече е правен въпрос. Но ако се касае за откровен фалшификат, тогава към съответната медия трябва да се приложат абсолютно крути мерки, включително да се закрие и т.н.

Всъщност Борисов заподозря конкретната идея да се злепостави правителството, да се залагат спънки и капани към приемането ни в Шенген….

Ясно. Но пак повтарям – важно е има ли или я няма информацията, и следващият въпрос е защо сега. Но политическите и юридическите казуси са различни. Особено, ако информацията е изцяло невярна, това си е престъпление по всички закони.

Защото това е да уронваш достойнството на някого, това да е заплашен някого, може дори някой да бъде политически убит. Това си е морално убийство, и професионално, и политическо, и всякакво може да бъде. За да бъдат ясни нещата, трябва да бъдат поставени на кантара, и това е първото, което трябва да се направи.

Пак въпрос на морал е всеки, който информира за нещо, да знае с каква цел информира. Непроверената информация? Мафията….Ако този, който я разпространява, я разпространява, с цел да предизвика мафията, масовото събиране на таксиджиите, какво става тогава?

 

Сподели в
 

В изявление на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен се казва, че въведените извънредните мерки заради борбата с коронавируса не трябва да са за сметка на основни принципи и ценности, залегнали в договорите на ЕС.

01.04.2020/15:25

Онлайн списанието "Свободно поетическо общество" отбелязва три години от съществуването си с брой на тема „Апокалипсис Light“, но с уточнението в подзаглавие: Животът продължава.

31.03.2020/15:25

"Щом знаете толкова много, защо не дойдете на мое място?" Мисъл, която несъмнено е минавала през главата на не един и двама футболни треньори при срещи с медиите.

30.03.2020/15:25

От утре, 30 март, Националният оперативен щаб на ген. Мутафчийски ще провежда всекидневните си брифинги в Министерския съвет в 8 часа сутринта, вместо в 17 часа.

29.03.2020/15:44

Изпитвате проблеми с Wi-Fi? Не сте сами. Във Великобритания десетки милиони хора бяха поставени под домашна карантина, което натовари мрежите.

28.03.2020/15:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки