Отговорността е на този, който пръв съобщава дадена информация

06.01.2011 /14:52 | Автор : ВАЛЕРИЯ ЙОНКОВА | Източник: vsekiden.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Костадин Грозев е роден през 1961 г. Доцент е в катедра Нова и съвременна история в СУ “Св. Климент Охридски”, както и преподавател по Балканистика и Източноевропейска политика в Тексаския университет, Остин. Кандидат на историческите науки. Носител на приза “Инфохолик на 2008 г.” на Радио София.

Доц. Грозев, пореден анонимен текст, неясно дали е СРС или не, обсеби всички медии. Дори премиерът бе принуден да го коментира. Как по принцип трябва да се постъпва с подобни текстове, минали през посредник, но все пак с анонимен източник?

Това е морален въпрос преди всичко, защото който ползва информация, той си следи самия акт. Защото първо идва въпросът – достоверна ли е или не е достоверна информацията.

Вторият въпрос, независимо дали е достоверна или не, свободата на достъп до информация, правото на информираност, може да засегне други права на човека. Защото с тази информация можеш да навредиш, да увредиш достойнство, да поставиш някого в опасност. Това също е въпрос и на морал, и на законност, и от трета страна – на целесъобразност.

Абсолютна свобода на информацията не може да има, както не може да има абсолютна свобода. Този, който си позволява да огласява една информация, според мен в сферата на морала и професионализма е да носи отговорността за нея. Но отговорност носиш както да огласиш, така и да не огласиш дадена информация.

Да си припомним „Уикилийкс“ – някои от световните вестници се съгласиха да публикуват, други се отказаха. Въпрос на личен избор. Но отговорността на публикуването е на този, който публикува.

Но ето как една информация, пак от анонимен източник, се разпространява от определена медия, а след това всички останали я тиражират.

Има интересни случаи в историята с този казус. Когато се разгаря скандалът с оставката на английския крал през 1935 г. , тогава водещите английски медии сключват едно негласно споразумение с двореца и никоя английска медия не публикува информация за това.

Стига се даже дотам английски медии като „Манчестър“, „Гардиън“ да цитират чужди източници, напр. американски и европейски вестници, за да съобщават за неща, които се случват в Англия.

По времето на управлението на Кенеди пък, в началото на 60-те години, е имало такъв джентълментски код – да не се злепоставя американския президент, като се пише за неговите любовни афери.

10-15 години по-късно всички табута паднаха, може би и заради електронните медии, защото всичко, което става, може веднага да бъде чуто, то става обект на информация. И поради борбата за пазар, всяка информация излиза в един момент. Лично мое мнение е, че в крайна сметка отговорността е на този, който пръв съобщава дадено нещо.

Премиерът в телевизионни коментари в прав текст заяви, че му е ясно, че тази информация е тенденциозно извадена на показ, че е избран точно сегашният момент, за да се удари по правителството.

Да. Но пак съществува въпросът тази информация дали е вярна. А дали е вярна, дали съществува, е въпрос на запис. Има разлика дали съществува и е вярна, или е изфабрикуван фалшификат, пуснат с политическа цел. Защото ако е вярна, въпросите, които се задават, са други.

Тоест тя трябва да се провери, да се докаже, дали е достоверна?

За мен това е въпрос на професионална етика и стандарт – дали тези, които я публикуват и оповестяват, с авторитета си на медия в крайна сметка легитимират истинска или лъжлива информация. Защото ако е истинска, могат морално да се оправдаят със свободата на словото.

А ако се окаже, че разпространената информация не е истинска, всички, които я разпространяват ли ще носят вина?

Това вече е правен въпрос. Но ако се касае за откровен фалшификат, тогава към съответната медия трябва да се приложат абсолютно крути мерки, включително да се закрие и т.н.

Всъщност Борисов заподозря конкретната идея да се злепостави правителството, да се залагат спънки и капани към приемането ни в Шенген….

Ясно. Но пак повтарям – важно е има ли или я няма информацията, и следващият въпрос е защо сега. Но политическите и юридическите казуси са различни. Особено, ако информацията е изцяло невярна, това си е престъпление по всички закони.

Защото това е да уронваш достойнството на някого, това да е заплашен някого, може дори някой да бъде политически убит. Това си е морално убийство, и професионално, и политическо, и всякакво може да бъде. За да бъдат ясни нещата, трябва да бъдат поставени на кантара, и това е първото, което трябва да се направи.

Пак въпрос на морал е всеки, който информира за нещо, да знае с каква цел информира. Непроверената информация? Мафията….Ако този, който я разпространява, я разпространява, с цел да предизвика мафията, масовото събиране на таксиджиите, какво става тогава?

 

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

16.10.2020 /11:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 40 гости

Бързи връзки