Любен Дилов-син: През Фейсбук светът е едно глобално село

10.01.2011 /13:23 | Източник: Duma Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Над 28 000 са вече феновете на страницата във Фейсбук “Любен Дилов-джуниър”, книгата ти “FaceБуки” се радва на учудващо голям интерес, имаш изискуемата по конституцията възраст, посочва Христо Христов към интервю с автора за “Дума”:

Роден си тук, последните 5 години имаш постоянен адрес, беше в гърнето на политиката - едва ли ще изненадаш някого, ако решиш да се кандидатираш за... президент?

Аз и кандидат за президент? Не ме разсмивай. Та това е най-ненатоварената с реални права и възможности фигура от живота на България, а аз искам от мен все пак нещо да зависи.

Проявявал ли си интерес към хората, които си "аднал" във Фейсбук-групата си: кои са, откъде са, какви са, на колко са години...

Това го има готово, но не, не съм се задълбочавал. Разнородна е групата, на практика от цялата страна и повечето страни по света. Любопитното е, че напоследък се множат хората на пенсионна възраст.

Може би защото дойде времето да ни управляват онези, дето са възпитавани в дискотеките. Това всъщност е и темата в най-новия брой на списание L´EUROPEO.

Как изглежда светът през призмата на Фейсбук?

Като едно глобално село, където всеки вика и наднича в двора на комшията си. Всъщност, то и понятието комшия вече си загуби смисъла, защото няма значение на какво разстояние сте: дали на хиляда километра, или до теб на бюрото с компютъра.

На практика всеки, влязъл в интернет, е изправен пред най-голямото изкушение. Това на рекреацията - да се самовъзпроизведеш в Бог.

Истината е, че силата на интернет-словото става все по-голяма и вече обсъдихме възможността Съюзът на издателите да дадем награда "Черноризец Храбър" и на блогър.

"Пуснете нещо сръбско, какви българи сте да ви таковам в... циганите!" Каква е историята на този доста нелогично звучащ "апел"?

Чух го в Созопол, по време на Аполонията. Крещеше го клиент на джаз клуб, застанал на прага на гръцката таверна от другата страна на улицата. Както се казва - глобализация в... балкански вариант.

Любим постинг от събраното в книгата?

Любим не, но има такива, на които откровено се кефя.

На 7 декември 2009-а си записал: "Тази сутрин слънцето изгрява над Синай както Бойко Борисов над детска градина. Добре че има и подводен свят..."

Подводният свят е безкрайно красив, нали знаеш, че съм запален леководолаз.

Ако трябва да избираш между водите на Черно и Червено море?

В Червено има много живот, но пък Черно е мястото, където е станал протопотопът. Американците го доказаха научно. Сигурно затова и Ной е намерил спасение на върха на планината Арарат.

Ще открехнеш ли завесата над новия телевизионен проект?

Рано е, това е проект на Би Ти Ви. Продуцент е Магардич Халваджиян, в екипа е Милена Фучеджиева и още няколко души. Става дума за нов филм, който ще тръгне вероятно след "Стъклен дом", или пък ще върви успоредно. Сроковете са къси, бюджетът не стига доникъде. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

16.10.2020 /11:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки