Журналистът Юрген Рот ли е информаторът на ДС?

14.01.2011 /11:28 | Автор : Капка Тодорова | Източник: “24 часа” Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Волфганг Рот, доскорошен вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, или известният журналист и писател Юрген Рот са били разработвани от комунистическите тайни служби на България?

Този въпрос се наложи след разсекретяването на досиетата на българските посланици, работили за Държавна сигурност. В едно от тях германецът е определен като "носител на информация" и "известен на Центъра".

От архивите на разузнаването се разбира също, че е бил "връзка" на поне двама агенти на Първо главно управление в Бон. Името на Юрген Рот е посочено в папката на Андрей Караславов, който в момента е посланик на България в Гърция, а преди това бе шеф на кабинета на президента Георги Първанов.

Става дума за Рот, но не за Юрген, а за Волфганг, уточни пред "24 часа" самият Караславов.

Господин Рот, търся ви заради факта, че име като вашето излезе от едно от досиетата на дипломати, в което се твърди, че е установен контакт с Юрген Рот...

Да, знам за какво ме питате. През 1983-1984 г. ме посещаваха хора от българските служби...

Посетили са ви двама мъже, които са искали информация от вас и вие сте знаели, че те са от ДС?

Не, не! Те се представиха като хора от посолството ви в Бон. Но аз разбрах, че са агенти заради поведението им. Бе доста странно.

В какъв смисъл странно?

Ами непрекъснато ме питаха за работата ми, искаха информация от мен. Питаха ме за разследванията ми по атентата срещу папата, искаха да им кажа моята оценка по този проблем, интересуваха се от политическите ми възгледи. Всичко това беше странно.

Направили са контакт с вас като разследващ журналист, така ли?

Да, разбира се.

Знаеха ли, че по това време вие пишете книга за контактите на "Сивите вълци" и ЦРУ и западногерманското разузнаване?

Не знам. Но знаеха за серията ми публикации в "Тагесцайтунг" за "Сивите вълци".

Каква беше оценката ви, вярвахте ли в българската следа?

Българската следа бе именно връзката със "Сивите вълци" и Челенк и "Кинтекс".
Тя беше доста еднозначна. Въпросът бе дали поръчителите са КГБ или българската ДС. Тогава смятах тази теория за доста невероятна. За мен стрелбата по папата бе просто акция на турски десни терористи. Доста откачени.

И това вие разказахте на българските агенти?

Не, нищо не съм им казвал. Това бе в крайна сметка просто лична преценка. Аз отидох и до България през 1983 г., мисля, за да разследвам. Пътуването ми не донесе кой знае какви резултати.

Аз също исках да използвам контакта с агентите, за да събера повече информация за връзките на "Кинтекс" с търговията с наркотици и оръжие, което тогава бе известно. Но не получих кой знае какво.

Тайните служби по принцип действат така - искат да изстискат от теб всякаква информация, а не ти дават никаква или съвсем незначителна в замяна.

Но този контакт ви е помогнал да заминете за България през 1983 г.? Или пътуването на западногерманци по онова време не е било проблем според вас?

Да. Поне да вляза в държавата ви нямах никакъв проблем. Но в България разследването не бе ползотворно.

Срещнахте ли някого, който знаеше нещо повече за атентата?

Не, срещнах се с много хора, но кои бяха те, днес вече не помня. Разбрах само, че дали българската следа е напълно хипотетична, или пък е от голямо значение, може да се разбере не в България, а в Италия.

Да ви попитам още веднъж. Не са ви посещавали през 1989 г., а през 1983-1984? Двама агенти или повече?

Многократно ме посещаваха най-различни хора в дома ми във Франкфурт. Всеки път носеха бутилка коняк или подаръци и разговорите бяха почти приятелски.

- Смятате ли, че са ви следели заради работата ви?

Не, не вярвам, никога не съм бил толкова важен. Работата ми в този момент бе интересна за тях тогава и толкова.

Но ако все пак са ви следели, бихте ли потърсили евентуално ваше досие в архивите в България?

Не вярвам да са ме следили, и да има нещо, то ще е толкова незначително, че не ме интересува.

А кое беше най-интересно за тях във вашата работа?

Контактите ми с прокурори и следователи най-вече в Италия, но и личната ми преценка.

Публикувате книгата си "Тъмните сили на властта" през 1984 г. Продължават ли контактите с българи и след това?

Не, след това те бяха прекратени. Вие 1989 г. ли казахте в началото? Това е абсурдно, тогава никой не се интересуваше вече от папата, а аз бях приключил отдавна работата си по "Сивите вълци".

А кога България стана отново интересна за вас?

Чак след промяната. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

16.10.2020 /11:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки