Журналистът Юрген Рот ли е информаторът на ДС?

14.01.2011 /11:28 | Автор : Капка Тодорова | Източник: “24 часа” Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Волфганг Рот, доскорошен вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, или известният журналист и писател Юрген Рот са били разработвани от комунистическите тайни служби на България?

Този въпрос се наложи след разсекретяването на досиетата на българските посланици, работили за Държавна сигурност. В едно от тях германецът е определен като "носител на информация" и "известен на Центъра".

От архивите на разузнаването се разбира също, че е бил "връзка" на поне двама агенти на Първо главно управление в Бон. Името на Юрген Рот е посочено в папката на Андрей Караславов, който в момента е посланик на България в Гърция, а преди това бе шеф на кабинета на президента Георги Първанов.

Става дума за Рот, но не за Юрген, а за Волфганг, уточни пред "24 часа" самият Караславов.

Господин Рот, търся ви заради факта, че име като вашето излезе от едно от досиетата на дипломати, в което се твърди, че е установен контакт с Юрген Рот...

Да, знам за какво ме питате. През 1983-1984 г. ме посещаваха хора от българските служби...

Посетили са ви двама мъже, които са искали информация от вас и вие сте знаели, че те са от ДС?

Не, не! Те се представиха като хора от посолството ви в Бон. Но аз разбрах, че са агенти заради поведението им. Бе доста странно.

В какъв смисъл странно?

Ами непрекъснато ме питаха за работата ми, искаха информация от мен. Питаха ме за разследванията ми по атентата срещу папата, искаха да им кажа моята оценка по този проблем, интересуваха се от политическите ми възгледи. Всичко това беше странно.

Направили са контакт с вас като разследващ журналист, така ли?

Да, разбира се.

Знаеха ли, че по това време вие пишете книга за контактите на "Сивите вълци" и ЦРУ и западногерманското разузнаване?

Не знам. Но знаеха за серията ми публикации в "Тагесцайтунг" за "Сивите вълци".

Каква беше оценката ви, вярвахте ли в българската следа?

Българската следа бе именно връзката със "Сивите вълци" и Челенк и "Кинтекс".
Тя беше доста еднозначна. Въпросът бе дали поръчителите са КГБ или българската ДС. Тогава смятах тази теория за доста невероятна. За мен стрелбата по папата бе просто акция на турски десни терористи. Доста откачени.

И това вие разказахте на българските агенти?

Не, нищо не съм им казвал. Това бе в крайна сметка просто лична преценка. Аз отидох и до България през 1983 г., мисля, за да разследвам. Пътуването ми не донесе кой знае какви резултати.

Аз също исках да използвам контакта с агентите, за да събера повече информация за връзките на "Кинтекс" с търговията с наркотици и оръжие, което тогава бе известно. Но не получих кой знае какво.

Тайните служби по принцип действат така - искат да изстискат от теб всякаква информация, а не ти дават никаква или съвсем незначителна в замяна.

Но този контакт ви е помогнал да заминете за България през 1983 г.? Или пътуването на западногерманци по онова време не е било проблем според вас?

Да. Поне да вляза в държавата ви нямах никакъв проблем. Но в България разследването не бе ползотворно.

Срещнахте ли някого, който знаеше нещо повече за атентата?

Не, срещнах се с много хора, но кои бяха те, днес вече не помня. Разбрах само, че дали българската следа е напълно хипотетична, или пък е от голямо значение, може да се разбере не в България, а в Италия.

Да ви попитам още веднъж. Не са ви посещавали през 1989 г., а през 1983-1984? Двама агенти или повече?

Многократно ме посещаваха най-различни хора в дома ми във Франкфурт. Всеки път носеха бутилка коняк или подаръци и разговорите бяха почти приятелски.

- Смятате ли, че са ви следели заради работата ви?

Не, не вярвам, никога не съм бил толкова важен. Работата ми в този момент бе интересна за тях тогава и толкова.

Но ако все пак са ви следели, бихте ли потърсили евентуално ваше досие в архивите в България?

Не вярвам да са ме следили, и да има нещо, то ще е толкова незначително, че не ме интересува.

А кое беше най-интересно за тях във вашата работа?

Контактите ми с прокурори и следователи най-вече в Италия, но и личната ми преценка.

Публикувате книгата си "Тъмните сили на властта" през 1984 г. Продължават ли контактите с българи и след това?

Не, след това те бяха прекратени. Вие 1989 г. ли казахте в началото? Това е абсурдно, тогава никой не се интересуваше вече от папата, а аз бях приключил отдавна работата си по "Сивите вълци".

А кога България стана отново интересна за вас?

Чак след промяната. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

В изявление на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен се казва, че въведените извънредните мерки заради борбата с коронавируса не трябва да са за сметка на основни принципи и ценности, залегнали в договорите на ЕС.

01.04.2020/15:25

Онлайн списанието "Свободно поетическо общество" отбелязва три години от съществуването си с брой на тема „Апокалипсис Light“, но с уточнението в подзаглавие: Животът продължава.

31.03.2020/15:25

"Щом знаете толкова много, защо не дойдете на мое място?" Мисъл, която несъмнено е минавала през главата на не един и двама футболни треньори при срещи с медиите.

30.03.2020/15:25

От утре, 30 март, Националният оперативен щаб на ген. Мутафчийски ще провежда всекидневните си брифинги в Министерския съвет в 8 часа сутринта, вместо в 17 часа.

29.03.2020/15:44

Изпитвате проблеми с Wi-Fi? Не сте сами. Във Великобритания десетки милиони хора бяха поставени под домашна карантина, което натовари мрежите.

28.03.2020/15:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки