Светослав Пинтев събра в книга „Българи от ново време”

15.01.2011 /14:07 | Автор : Людмила Габровска | Източник: politika Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Забавни случки с политици, актьори и музиканти включи в новата си книга „Българи от ново време” журналистът от в. „Монитор” Светослав Пинтев (ИК „Сиела”).

Горчиво-смешните срещи, разговори и събития са обединени от едно – отразяват колорита на страната ни през последните години, когато все още се люшкаме в криворазбрания модел на демокрация.

Някои от героите на автора не разбират именно тънката граница между свобода и слободия, други пък са на световно ниво в своята работа. Като например Васил Василев-Зуека и съпругата му Нина Димитрова, които печелят аплодисменти по цял свят.

През май 2010 г. Светослав Пинтев представи друга своя книга: "22 истории със звезди". Един от героите му в нея е бившият президент на САЩ Бил Клинтън, с когото Пинтев лично се срещал.
Освен истории от тяхното минало Светльо Пинтев включва и разговорите си с певици и актриси, както и спомени за срещите си с различни хора като например Далай Лама и неговите пълни противоположности – юначните гларуси от родното Черноморие.

С много самоирония, свежест и проницателност авторът представя калейдоскоп на модерния живот у нас такъв, какъвто е – изтъкан от много суета, но и от стремеж да се запази духовността.

Най-точният пример за това е овчарят бай Антон, който съвсем сам вдигнал църква на връх Чернатица в Родопите, без да се изкуши нито за миг от пари или известност. Това е рядък пример в държава, в която всеки втори има амбицията да е звезда и една от целите за това е активното сърфиране в интернет.

Всъщност именно оттам тръгва идеята за книгата. Светльо Пинтев е провокиран от истерията във Фейсбук заради прогнозата, че светът свършва през 2012 г.:

„Ако по някаква случайност светът не свърши, нека децата ни се ориентират след години какви сме били българите от нашето време. Ще се опитам да го покажа в целия му блясък и мрак, гледано от малката ми журналистическа камбанарийка”.

За тази цел Светльо Пинтев ползва репортерските си бележници, изписани през последните 4 петилетки, когато е бил репортер във в. „Нощен труд” и „Монитор”.


 

Сподели в
 

Телевизионна водеща от Fox 8 загина при самолетна катастрофа в Ню Орлиънс. Нанси Паркър е била в малък самолет, който се е разбил в поле близо до летище "Лейкфронт", съобщи Си Би ЕС.

19.08.2019/09:01

Пиесата „Две бучки лед“ на зам.-главния редактор на програма „Христо Ботев“ и колумнист-сатирик на в. „Сега“ Весел Цанков със сигурност би изненадала онези, които го познават само в амплоато му на хуморист и шегаджия.

18.08.2019/09:07

Поетът Недялко Йорданов публикува позицията си по случая със сайта „Биволъ“. Медията, собственост на сина на поета – Асен Йорданов, бе замесена от прокуратурата като съпричастна към хакерската атака срещу НАП и изтеклите лични данни на милиони българи.

17.08.2019/09:06

На четирима заподозрени в убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцяк и годеницата му бяха повдигнати нови обвинения в поръчване на убийствата на двама прокурори и един адвокат, съобщи словашката полиция, цитирана от Ройтерс.

16.08.2019/09:05

През 2019-а Радио Варна предлага на слушателите всеки месец специални празнични събития - концерти, изложби, изнесени студиа - по повод своя юбилей.

15.08.2019/09:04
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки